Чому Кремль і ватажки «Л/ДНР» перебувають на межі конфлікту інтересів? Експерт

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

На політичному рівні відбувається промацування позицій одне одного. Зрозуміло, що це провокує перестрілки та повертає нас до питання контролю.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Воля, аналізуючи ситуацію на Донбасі та виконання політичної частини Мінських угод.

«Насправді, Москві вигідно повернути ці території до складу України, але на особливих правах. Питання в тому, чи вигідно це так званим керівникам «ДНР» і «ЛНР». Для них зараз є чимало можливостей, щоб ухилятися навіть від позиції Москви в цьому питанні. Тому перестрілки на кордоні будуть використовуватися для того, щоб не дійти до політичної частини», – аналізує Воля.

Якщо Україні невигідна послідовність пунктів політичної частини «Мінська», то керівництву «Л/ДНР» не потрібне будь-яке входження до складу України.

«Вони не дозволять рухатися політичному процесу. В кожного своя вигода в цьому питанні», – підкреслив він.

«Ті, хто контролює озброєні силові підрозділи, стали після конфлікту іншими. Вони вважають, що отримали статус. Нехай на тій території, але статус, який вимірюється владою та майновим становищем. Вони розуміють, що пішовши на виконання політичної частини, хоча й заявляють протилежне зараз, можуть втратити багато», – вважає експерт.

Реалізація політичного процесу, додав політолог, позбавляє ватажків республік статусу, а РФ це байдуже. Їм просто потрібно заштовхнути території в Україну на особливих правах. В підсумку це породжує конфлікт інтересів.

Як відомо, вчора українська розвідка повідомила, що терористи затягують розведення військ і хочуть перекласти відповідальність за зрив угоди на українську сторону.

Водночас у штабі АТО повідомляють, що обіцяного повноцінного «режиму тиші» на Донбасі немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: