Марчук розповів подробиці угоди про розведення військ

Читать на русском
Один з представників України в контактній групі з Донбасу Євген Марчук назвав підписану угоду з розведення військ пілотним проектом.

Відведення військ у трьох ділянках в зоні АТО має гуманітарну мету, і є по суті пілотним проектом.

Про це у себе в Facebook повідомив один з представників України в контактній групі з Донбасу, екс-голова СБУ Євген Марчук, коментуючи підписання рамкової угоди з розведення військ, передає «Слово і Діло».

«Перевірити на практиці, чи може це (угоду – Ред.) працювати, що потрібно врахувати в подальшому. Ніякого телячого або піонерського оптимізму ні в кого з українських переговірників немає, що все станеться так, як планується. Недовіра сторін зашкалює», - підкреслив Марчук.

Три ділянки на Донбасі знаходяться зараз на лінії зіткнення. Це – Станиця Луганська, Золоте і Петровське. Марчук відзначає, що сторони після семи днів повній тиші на цих ділянках, а не по всій лінії фронту, повинні відвести війська синхронно, тобто одночасно і дзеркально.

«Тобто один навпроти одного, при участі і постійному контролі патрулів СММ ОБСЄ і СЦКК по одному кілометру від лінії зіткнень і по одному кілометру вліво і вправо. Тобто мова йде про квадрат 2Х2 кілометра», - зазначив Марчук.

За його словами, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ бере під постійний моніторинг, в тому числі за допомогою камер нічного спостереження ці ділянки.

Він додав, що передова лінія на цих ділянках надійно замінована обома сторонами.

«При стабільному режимі тиші можуть бути розміновані підходи до мосту і КПВВ. У разі спроби однієї зі сторін використовувати відремонтований міст у військових цілях, вивести його з ладу на такій відстані - це справа кількох хвилин», - сказав Марчук.

21 вересня у Мінську було підписано рамкове рішення тристоронньої контактної групи щодо розведення сил і засобів.

Раніше, голова Луганської ОВГА Юрій Гарбуз розповів про можливі наслідки відводу військ.

Зазначимо, Володимир Фесенко переконаний, що підписана рамкова угода в Мінську не гарант того, що конфлікт закінчився.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: