«Нормандський формат»: що виторгувала РФ після «кримської диверсії»?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Після «кримської диверсії» Путіну вдалося на політичному рівні досягти певної перемоги.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтков, аналізуючи зміну «нормандського формату» та заяву Bloomberg про те, що Путін «диверсією в Криму» лише погіршив свої позиції.

«Спроба Путіна створити прецедент, який би дозволив в очах Заходу зробити Україну недоговороздатною й країною, яка не виконує свої зобов'язання, провалилася. Офіційні заяви західних політиків, які були після цих подій, говорять про те, що Путіну не повірили», – констатував Войтков.

З іншого боку, як зазначив експерт, так чи інакше, є те, що певною мірою стало тактичною перемогою Путіна – Україну на деякий час вдалося виключити з «нормандського формату» й найближчий саміт G20 відбудеться без нашої участі.

Лавров розповів, як «кримські диверсії» вплинули на Мінський процесІнсценування диверсій України на території окупованого півострова позначилося на перспективах відновлення переговорів щодо України в «нормандському форматі».

«Була телефонна розмова Путіна з Олландом і Меркель та домовленість обговорювати Україну без участі Порошенка. Це можна вважати тактичною перемогою Путіна, яку йому навіть, можливо, вдасться розгорнути в щось більш стратегічно значуще», – пояснює політолог.

Події в Криму стали таким собі формальним приводом перевести контекст від невиконання РФ своїх зобов'язань до того, що Україна також не дотримується «режиму тиші».

На думку експерта, є низка кроків, які, безумовно, впливають на економіку, але ці дії почалися не вчора й «диверсія в Криму» не стане катастрофічною для економіки РФ.

«Економіка РФ уже навіть певним чином адаптувалася до подій. Нічого такого, що б виходило за рамки, призвело до катастрофи чи колапсу, не відбулося», – вважає Валентин Войтков.

Як відомо, після кримських провокацій керівництво РФ заявило, що в «нормандському форматі» немає сенсу.

Крім того, на останній зустрічі в Мінську, за словами Ірини Геращенко, «маріонетки» Кремля влаштували відверту атаку та істерику з приводу «нормандського формату».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: