Експерт розповів, чому шанси засудити Чауса є майже нульовими

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

Дуже дивною на цю ситуацію була реакція Ради суддів України, яка відразу написала про те, що засуджує ознаки хабарництва. Завжди Рада суддів нагадувала, що про хабарництво до вироку суду так говорити не можна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із судової реформи, член ради «Реанімаційного пакету реформ» Михайло Жернаков, аналізуючи інформацію про те, що у судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса знайшли другу банку з грошима.

«Справа в тому, що внесені зміни в Конституцію України, щодо суддівської недоторканості, які вступають в силу восени, не будуть розповсюджуватись на випадок Чауса, зокрема тому, що мова там йде про «під час вчинення злочину...» або «безпосередньо після вчинення злочину...». Хіба що, це буде вирішувати не Верховна Рада, а Вища Рада правосуддя й це тільки у випадку, якщо ухвалять закон про Вищу Раду правосуддя. І навіть в цьому законопроекті вже є норма про зобов'язання повідомляти такого суддю про розгляд такого питання», - пояснює експерт.

На його переконання, шансів, що до Чауса це буде застосовано, а він досидиться та дочекається — майже нульові.

«Це практично нереально. Він може поїхати куди завгодно», - додав він.

Однак, як підкреслив спеціаліст, це не єдиний механізм, через який можна це зробити.

Суддівська консервація: соцмережі прокоментували знайдену у судді Чауса банку з грошимаКористувачі соціальних мереж відреагували на знайдену у судді Дніпровського районного суду Миколи Чауса дволітрову банку з грошима

«Є варіант скликати позачергове засідання Верховної Ради, але для цього потрібно подання 150-ти народних депутатів або Президента України. Проте, вчора вже була інформація, що жодних таких заяв не надходило, ніхто збирати Раду не буде, та й зрозуміло, що в серпні навряд чи це вдасться», - розмірковує Жернаков.

Але, як зауважив експерт, це лише питання затримання. Ніхто не забороняє проводити слідчі дії та далі рухатись по кримінальній справі, у випадку, навіть, якщо він не буде затриманий.

«Інша справа, звичайно в тому, що він може втекти», - резюмував Михайло Жернаков.

Нагадаємо, 9 серпня НАБУ затримало київського суддю Чауса при отриманні хабара в 150 тисяч доларів.

Як відомо, судді загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: