Напівблокада: чи перетворився Донбас на «рубльову зону»?

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Обмеження, які існували останнім часом, були для малого та середнього бізнесу, але не для великого.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна відновила вантажні залізничні перевезення на окупований Донбас.

«Вугілля, чорні метали постійно активно йшли залізницею. «Метінвест», «ДТЕК», інші компанії, які займаються енергосектором на окупованих територіях, не зупиняли поставок і минулого року. При цьому вони були значними, тобто це не такий формат поставок, який можна не помітити. Всі знали про ешелони», – констатував аналітик.

Як наголосив експерт, ми не контролюємо частину кордону й повна зупинка постачання не може діяти просто через те, що вони мають можливість отримання товарів через російський кордон. Повної блокади немає.

Торгова війна з РФ обійшлася Україні майже у $100 млрдЕкспортно-імпортні обмеження, запроваджені між Україною та Росією, завдали нашій державі збитків майже на 100 мільярдів доларів, зазначили в МЕРТ.

«Відповідно, питання в тому, що на сьогоднішній день насправді вже відбулася переорієнтація роздрібної торгівлі на поставки з РФ, навіть незважаючи на те, що товари там дорожчі, що призвело до високих цін на окупованих територіях», – вважає Жолудь.

При цьому, як пояснив він, підприємства, які належать групі СКМ, отримують зарплату в гривні, але через те, що гривня не ходить на тій території, а встановлений курс є неефективним, люди їдуть до РФ і з гривневих карток обмінюють гроші на рублі.

«На Донбасі все одно використовують рублі й ми не можемо на це вплинути напряму», – наголосив економіст.

Але, за його словами, якщо ми поставлятимемо українські товари, вони просто змушені будуть розплачуватися гривнею, що є плюсом для нас і певною мірою відтіснить російський рубль.

Нагадаємо, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що з підконтрольних терористам районів Донбасу краще зняти так звану блокаду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: