Експерт пояснив, чому уряд і надалі підвищуватиме ціни на ЖКП

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Заява має виключно політичний характер, і навіть якщо це станеться, то не поліпшить ситуацію із ЖКГ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що Київрада зробила звернення до ВР та Кабміну про можливий колапс у ЖКГ без підвищення зарплат і пенсій.

«Оплата тарифів стає непідйомною вже не те що для категорії з низьким рівнем доходів, а й для більш середнього прошарку. 3 тисячі гривень за комунальні послуги люди платити будуть не в змозі, тому колапс у вигляді неплатежів легко передбачити», – вважає Дяченко.

На його думку, саме така логіка закладена в таких заявах, що є абсолютно політичними. Підвищення зарплат не врятує ситуацію.

«У нас державний сектор – це в основному держслужба. Роботодавців у приватному секторі такими заявами не проймеш, та й сам бізнес перебуває в поганому стані», – підкреслив він.

Експерт про зростання цін на ЖКГ: багато хто став мільярдером завдяки тарифним спекуляціямЕксперт поділився міркуваннями щодо інформації про те, що з 1 липня ціну на опалення для населення можуть підвищити в 1,5 рази.

На думку фахівця, в деяких ситуаціях підвищення цін є невиправданим, тому потрібно дивитися виробникам енергоносіїв і постачальникам, чи варто підвищувати ціну до такого рівня, оскільки просто звузиться коло платоспроможного попиту.

«Зрозуміло, що високими є ставки рентної плати, але ціна все одно завищена», – додав він.

При цьому, як пояснив експерт, це не останнє підвищення тарифів і є передумови для подальшого зростання.

«Вугілля зараз не те паливо, на яке можна розраховувати. До того ж, накладуться неплатежі. При цьому декларують єдину ціну, але імпортна ціна на газ зростатиме, оскільки вона прив'язана до світових цін на нафту, що дорожчає. Ринкова ціна завжди плаватиме. Відповідно, будуть іще підвищення», – проаналізував ситуацію Сергій Дяченко.

Як відомо, відзавтра НКРЕКУ підвищує тарифи на електроенергію.

Нагадаємо, що віце-прем'єр-міністр Павло Розенко пообіцяв, що 40 млрд грн, які зафіксовані в Держбюджеті, вистачить для того, щоб надати субсидії всім, хто в результаті підвищення тарифів потребуватиме допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: