Гройсман зацікавився завищеним тарифом на електроенергію

Читать на русском
З урахуванням ПДВ новий тариф для генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне Центренерго став на 15-20 відсотків дорожчим – близько 130 копійок за 1 кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1 кВт/год.
Володимир Гройсман

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зацікавився принципами встановлення Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тарифу на електроенергію та пообіцяв розібратися з доцільністю застосування формули «Роттердам +» при закупівлі вугілля для її генерації.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Хочу підкреслити, що мені також цікаво, як формується ціна, як формується транспорт, і тоді, я вважаю, що ми маємо дати прозорий тариф на електроенергію для України, використовуючи абсолютно прозорі (підходи – Ред.) у тому числі в закупівлі вугілля», – сказав він на прес-конференції у вівторок.

За його словами, Кабінет міністрів не має стосунку до встановлення тарифу на відпуск електроенергії, оскільки це зона відповідальності НКРЕКП.

«Щодо Роттердама. Для мене це питання. Я дав доручення, щоб ми розібралися», – підкреслив Гройсман.

Нагадаємо, що в березні НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, згідно з якою вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою API2+фрахт. Зокрема, для України це вартість вугілля в порту Роттердама плюс вартість його доставки в Україну.

З урахуванням ПДВ новий тариф для генерації «ДТЕК» Ріната Ахметова та державного «Центренерго» став на 15-20% дорожчим – близько 130 копійок за 1 кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1 кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою «Роттердам +» становить $63 за тонну, в той час як ціна за тонну вугілля без формули становить $44,2.

Як повідомлялося раніше, маніпуляції з тарифом на відпуск електроенергії з боку регулятора в особі НКРЕКП принесуть контрольованому Ринатом Ахметовим ТОВ «ДТЕК» додатковий дохід у розмірі не менше 10 млрд грн.

Відзначимо, що блокування рахунків НАЕК «Енергоатом» призведе до того, що Україна змушена буде розпочати імпорт електроенергії з РФ уже із жовтня цього року.

«Слово і Діло» зафіксувало 306 обіцянок Володимира Гройсмана, 185 з яких він виконав. Коефіцієнт відповідальності політика – 60%. Із повним переліком обіцянок прем'єр-міністра можна ознайомитися на станиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: