Експерт про зростання цін на ЖКГ: багато хто став мільярдером завдяки тарифним спекуляціям

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Рішення було технічним, оскільки зросла ціна газу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи інформацію про те, що з 1 липня ціну на опалення для населення можуть підвищити в 1,5 рази.

«Ціну на газ встановлює Кабмін, а не НКРЕКП, яка просто перерахувала ціну. Можна мати претензії до ціни на газ, але проблема в тому, що вона довгі роки субсидіювалася державою, сума дотацій була величезною й маніпуляції були колосальними», – констатував Павлюк.

При цьому, за його словами, повного обліку не було, що давало широке поле для маніпуляцій, й багато хто став мільярдером саме завдяки цьому.

«Оскільки скасовується ця різниця ціни на газ, тобто до газу за різною ціною, то скасовують і можливість маніпуляції цими різними цінами, тобто надприбутків для олігархів, які в них були раніше, тому з їхнього боку зараз будуть претензії», – вважає експерт.

Наразі, як пояснив Павлюк, є дві проблеми. Населення, в принципі, сплачує досить сумлінно й зростання неплатежів поки немає, але проблема в тому, що облгази платять «Нафтогазу», постачальники платять «Нафтогазу» за поставками, а населення з ними розраховується фактично через місяць-два.

«Така затримка призводить до нарахування пені в підсумковому варіанті. Заборгованість перед «Нафтогазом» зростає, пеня – також, а суми стають загрозливими», – наголосив він.

В цій ситуації, на його переконання, потрібно підвищити рівень відповідальності населення та скоротити пеню перед постачальниками газу, інакше дійде до їх банкрутства й ми отримаємо ситуацію, коли вони будуть куплені за ціною металобрухту.

Нагадаємо, кілька місяців тому віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко запевнив, що 40 млрд грн, які зафіксовані в Держбюджеті, вистачить для того, щоб надати субсидії всім, хто внаслідок підвищення тарифів потребуватиме допомоги держави.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: