Розпад ЄС міг би стати досягненням Путіна в зовнішній політиці – експерт

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

РФ у всій Європі спирається на підтримку партій, різних сил, лобістів, які виступають за демонтаж ЄС.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи заяву президента Болгарії Росена Плевнелієва про те, що РФ намагається зруйнувати основи Європейського Союзу.

«В ЄС бути проросійським і бути за демонтаж ЄС – одне й те ж саме, це ті ж самі люди, групи. РФ підтримує їх будь-якими способами. Питання в тому, наскільки це далекоглядно», – констатував Сушко.

Як підкреслив експерт, ніде в офіційних документах не написано, що метою зовнішньої політики ЄС є саме це, але логіка дій та співставлення політичного життя РФ та її сателітів у країнах ЄС, їхніх заяв свідчить про те, що це неоголошена мета. Саме демонтаж ЄС міг би стати досягненням Путіна в зовнішній політиці.

Які санкції ЄС по-справжньому можуть зруйнувати економіку РФ?Економіст проаналізував заяву міністра фінансів РФ про те, що РФ вже не відчуває впливу санкцій, а точка спаду подолана в середині 2015 року.

«Саме це є тією золотою мрією, яка стала би для Путіна компенсацією, за те, що він назвав найбільшою геополітичною катастрофою XX сторіччя, а саме розпад Радянського Союзу. Путін вважає, що достатньою платою Заходу за розпад СРСР стане демонтаж ЄС. Повернення до Європи окремих національних держав, з якими РФ взаємодіяти легше, ніж з ЄС загалом», – пояснив він.

За його словами, лінія спрямована саме на демонтаж ЄС як об'єднання держав.

«Стратегічна мета саме така. Тоді легше буде розділяти Європу, ізолювати ті країни, які розуміють, що РФ несе загрозу Заходу та Європі, та відділяти їх від тих, хто цього не бачить та не розуміє», – проаналізував ситуацію Олександр Сушко.

Як відомо, президент Болгарії Росен Плевнелієв підтримав продовження санкцій проти Росії через агресію в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: