Які санкції ЄС по-справжньому можуть зруйнувати економіку РФ?

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

У РФ складається ілюзія, що економічний спад подолано.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи заяву міністра фінансів РФ про те, що Росія вже не відчуває впливу санкцій, а найнижча точка спаду подолана в середині минулого року.

«Насправді, санкції, які діяли, певною мірою дійсно мали демонстративний характер. Система SWIFT не була відключена, економічна блокада РФ не оголошувалась, а економічні операції з РФ не припинялись. Якщо ЄС захоче запровадити дієві санкції щодо РФ, то припинить купувати російську нафту й газ. Це дійсно матиме наслідки», – пояснює економіст.

За його словами, значно більшу роль для РФ відіграло падіння ціни на нафту.

«Коли ціна на нафту впала зі $120 до $40, то стояло питання виживання РФ, оскільки Радянський Союз розвалився після того, як ціна на нафту впала менше 20 дол./барель», – підкреслив експерт.

Експерт розповів, кого так розлютив Путін, що ЄС готовий продовжити санкції проти РФПолітичний аналітик проаналізував заяву президента РФ про необхідність приступити до створення на великому просторі від Атлантики до Тихого океану зони економічного та гуманітарного співробітництва.

Наразі ціна на нафту піднялася до 50 дол./барель і в РФ знову виникає ілюзія, що економічна криза подолана, тому й починаються подібні заяви Мінфіну РФ, хоча насправді йде велика геополітична гра.

«РФ у цій грі є маріонеткою, тому що вони вже не контролюють ціну на нафту. Російський внесок до ціни на нафту – 12% у світовому обсязі. Саудівська Аравія дає 40%. Ідея стати світовим газовим монополістом при 12% є нереальною», – констатував Юрій Буздуган.

Як резюмував експерт, РФ зараз посіла місце «імперії зла» й останні 1,5 року стали для неї важкими, оскільки виявилося, що її економіка абсолютно не тягне всіх подій, що відбуваються.

Як відомо, ЄС повідомив про рішення продовжити санкції проти РФ, поки вона не виконає Мінські угоди.

Своєю чергою, Володимир Путін заявив, що РФ готова вести діалог з ЄС щодо широкого кола питань, але зустрічної готовності Європи він поки не бачить.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: