НБУ пояснив прискорення зростання цін у квітні

Читать на русском
Другим за значимістю фактором, який вплинув на зростання цін, виявилося подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива.

Основною причиною прискорення інфляції в квітні стало скасування знижки на природний газ для населення, що призвело до зростання цін за категорією «природний газ» у квітні до 48,4%.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ, передає «Слово і Діло».

Другим за значущістю фактором, який вплинув на зростання цін, виявилося подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива.

«Відображення в цінах алкогольної продукції було відкладено в часі через значне збільшення виробництва відповідних товарів до запровадження підвищеної ставки акцизів», – пояснили в НБУ.

Гонтарева заявила, що у 2016 році інфляція складе менше 10%Сказано 6 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також з 1 квітня державна компанія «Укрспирт» підвищила вартість своєї продукції на 19%.

«Своєю чергою, ціни на тютюнові вироби в квітні зросли на 3,5% м/м. Таким чином, підтвердилися попередні припущення Національного банку про те, що виробники тютюнових виробів відновлять підвищення цін після тривалого їх утримання на низькому рівні в попередні періоди», – йдеться в повідомленні.

Таким чином, базова інфляція сповільнювалася до 0,6% в місячному вираженні та 10,6% в річному, що відповідало прогнозам Національного банку.

У Мінфіні встигли порахувати інфляцію і ВВП на 2017 рікМіністерство фінансів розраховує, що валовий внутрішній продукт України в 2017 році зросте на 3%, а інфляція впаде нижче двозначного значення й складе 8%.

У Нацбанку відзначають, що приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня вже цього року (а не наступного, як це закладалося до цього прогнозу) полегшить завдання НБУ щодо досягнення інфляційної мети в 2017 році (8% +/- 2 п.п.).

Як повідомлялося раніше, в квітні споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до однозначного рівня (9,8% з 20,9% в березні). В місячному вимірі вона склала 3,5%.

Нагадаємо, що згідно з оцінками Національного банку, інфляційна мета на кінець 2016 становить 12% +/- 3 п.п.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: