Зростання споживчих цін в Україні істотно сповільнилося – НБУ

Читать на русском
Коливання курсу валют призвели до зростання цін на імпорт, однак він був помірним. Найбільше зниження цін спостерігалося на засоби особистої гігієни, засоби запису відео- та аудіоінформації.

У лютому інфляція знизилася на 8 процентних пунктів у річному вимірі – з 40,3% до 32,7%, місячний рівень споживчих цін показав дефляцію 0,4%.

Про це повідомляється на офіційному сайті Національного банку України, передає «Слово і Діло».

«Фактичне уповільнення споживчої інфляції в річному вимірі випереджає прогнозовану НБУ траєкторію уповільнення інфляції до 12% на кінець 2016 року», – йдеться в повідомленні НБУ.

У Нацбанку вважають, що різке зниження споживчих цін обумовлене факторами пропозиції.

«Вони мали більш істотний вплив на динаміку цін у порівнянні з очікуваннями Національного банку й переважили вплив волатильності курсу гривні, яка спостерігалася в перші два місяці поточного року», – зазначили в НБУ.

Так, курсові коливання призвели до зростання цін імпорту, які входять до розрахунку показника базової інфляції. У НБУ відзначають, що він був помірним. Водночас зниження цін спостерігалося на засоби особистої гігієни, засоби запису відео- та аудіоінформації.

На зниження споживчих цін також вплинули ціни й тарифи, які регулюються адміністративними методами, що сповільнилися до 47,3% в річному вимірі (або на 0,2% місяць до місяця). В першу чергу за рахунок тривалого здешевлення тютюнових виробів (на 3% м / м), дещо знизилися ціни на опалення та гарячу воду в низці регіонів і за рахунок зниження ціни проїзду в муніципальному транспорті (на тлі здешевлення палива). Зниження цін за цими категоріями компенсувало зростання адміністративно регульованих цін, в тому числі на алкогольні напої, хліб та інші послуги ЖКГ.

«Нафтогаз» веде переговори про зниження ціни на газНАК «Нафтогаз України» почав переговори про зниження ціни природного газу для фізичних осіб, керуючись умовами меморандуму з МВФ.

Відзначимо, що за січень-лютий цього року долар в Україні подорожчав на міжбанку з 24 грн до 27 грн (+12,5%).

Нагадаємо, що за підрахунками Національного банку України, зростання цін на споживчі товари в 2016 році складе 22,5%.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», голові Державної фіскальної служби Роману Насірову не вдалося переконати Кабінет міністрів у необхідності встановити фіксовані мінімальні роздрібні ціни на тютюнові вироби.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: