Деканоідзе про «бурштинову лихоманку»: не треба робити крайньою поліцію

Читать на русском
Глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе вважає, що проблема боротьби з незаконним видобутком бурштину ширша за повноваження поліції.
Хатія ДеканоідзеФото: ukrafoto.com

Масштаб проблеми незаконного видобутку бурштину вийшов за межі повноважень поліції.

Таку думку висловила, коментуючи проблему, голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Це проблема не одного дня, і навіть якщо завести на бурштинові копальні війська, це нічого не дасть, тому що на самому початку, кілька років тому, було пропущено момент, коли цей незаконний промисел можна було зупинити», – зазначила Деканоідзе.

За її словами, проблема незаконного видобутку бурштину в Україні розросталася роками, й сьогодні для її розв’язання потрібні злагождені дії не лише в правоохоронному, але й в економічному, законотворчому й екологічному напрямках.

«Держава повинна придумати спосіб легалізації цього видобутку, продавати ліцензії людям або приватним компаніям, в тому числі іноземним, наприклад, китайським, які в цьому теж дуже зацікавлені. Другий момент – потрібно розібратися, куди, до чиїх кишень ідуть гроші від незаконного видобутку бурштину. Це вже питання економіки, тобто не моя сфера, але моє уявлення про цю проблему ширше, тому що ми як поліція можемо зайти і звільнити якесь одне місце, а копачі потім знову туди зайдуть. Наше головне завдання – підтримання громадського порядку, але там це зробити просто неможливо», – пояснила Деканоідзе, зазначивши, що в областях, де активно видобувають бурштин, тісно переплелися багато складових проблеми.

За словами глави Нацполіції, правоохоронці докладають зусиль для виявлення економічних зв’язків бурштинокопачів, для чого в Рівненській області створений спеціальний штаб.

«Ми поставили туди більш жорстку людину – Сергія Князєва, який дуже добре показав себе на Закарпатті. Крім того, я створила там оперативний штаб – відправила в Рівненську область людей з Києва, які зараз збирають інформацію про незаконний видобуток бурштину – хто, як, чому, коли, на якому рівні тощо. Тобто наш департамент захисту економіки займається цією проблемою дуже чітко, але, знову ж таки, повністю її врегулювати ми не зможемо, адже там розгортається ще й екологічна катастрофа», – додала вона.

Нагадаємо, 4 квітня Арсен Аваков звільнив начальника Національної поліції Рівненської області Сергія Максимова, котрого підозрюють у «кришуванні» незаконного видобутку бурштину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: