Українцям, які не встановлять лічильники, можуть відрізати газ – експерт

Читать на русском
Арсеній Яценюк

Українці будуть змушені встановити газовий лічильник або платити за газ без субсидій та за комерційною ціною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «Реанімаційного пакету реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи інформацю про те, що абонентам, які відмовлятимуться від встановлення газових лічильників, можуть припинити газопостачання.

«Дійсно, норма про відключення при відмові від встановлення лічильника, причому безкоштовного, витікає з наявного закону «Про облік газу». Там звісно немає такого прямого положення, але так його можна трактувати. Технічно це в різних будинках може виглядати по-різному. Наприклад, якщо там є внутрішній газопровід без зовнішнього контакту, можуть виникнути складнощі. Теоретично, це може відбуватися шляхом опломбування крана. Загалом же, не у всіх будинках встановлення лічильників можливе в принципі», – розповідає експерт.

За його словами, наразі є три розроблених законопроекти і один з них вже зареєстрований. Ним передбачається можливість розрахунку між абонентом і постачальником без лічильника.

«Проте слід зауважити, що в такому разі споживач не може отримати жодних субсидій, жодних дотацій, не може користуватися нормами списання й зобов'язаний платити за комерційною ціною, згідно того рахунку обсягу, який йому нарахує постачальник за засобами обліку», – пояснив спеціаліст.

Також експерт підкреслив, що зареєстрований проект надійшов від комітету житлово-комунальної політики. Він передбачає підвищені норми списання для споживачів, які відмовилися від встановлення лічильників, та понижені норми списання (на 50%) для постачальників, котрі не встановили лічильники вчасно.

Зазначимо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що особи, яким призначені субсидії, у тому разі, якщо вони приймають рішення замінити котел, утеплити власний будинок чи квартиру, отримають компенсацію у 70%. Також прем'єр запевняє, що в 2016 році буде збільшено фінансування субсидій на ЖКГ порівняно з 2015 роком.

Переглянути всі обіцянки прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка можна тут. Обіцянки його колег доступні за цим посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: