Цієї зими Україну чекають нові відключення електроенергії – фахівець

Читать на русском
Експерт припускає, що цієї зими уряду доведеться обирати між відключеннями електроенергії та закупівлею електрики в Росії.

Цієї зими українському уряду доведеться обирати між продовженням практики відключень електроенергії та закупівлею електрики в Росії, оскільки своїх запасів енергоносіїв в Україні недостатньо.

Про це в ефірі телеканалу NewsOne розповів фахівець з енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко в ході спільного зі «Словом і Ділом» інформаційного марафону «Брудне вугілля».

«Ця зима буде ще важча, ніж попередня... Або доведеться робити дуже непопулярні кроки, пов'язані із закупкою електроенергії в Росії», – констатував Дяченко.

До такої ситуації, на думку спеціаліста, призвела у тому числі й політика Міненерго щодо накопичення енергоносіїв.

Крім того, черговим ударом для пересічних користувачів стане ціна енергоносіїв, яка знову зросте, упевнений він.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє, що в Києві не буде віялових відключень світлаСказано 4 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Тарифи на електроенергію виростуть, ми покриваємо зараз до третини собівартості. Щоб покривати нормально, треба 1,5-2 грн (за кіловатт-годину – ред.) тарифа мати. 70-75% собівартості електроенергії – це вартість палива. Вугілля подорожчало, його стало менше. Для промисловості ми вже маємо ринкову ціну. А для населення буде тариф зростати і я не знаю, що робити людям, які мають приватні системи опалення», – заявив експерт.

Відомо, що, за планами уряду, в рамках поетапного підвищення ціни на комунальні послуги вже з вересня 2015 року тариф на електроенергію для населення становитиме від 45,6 коп./кВт-год. до 1,48 грн/кВт-год. залежно від обсягів споживання та умов проживання. Зараз же ці межі становлять від 36,6 коп./кВт-год. до 1,41 грн/кВт-год. У 2017 році, згідно з тим-таки планом уряду, мінімальний тариф на електроенергію становитиме 90 коп./кВт-год.

Нагадаємо, 29 липня на телеканалі NewsOne і порталі «Слово і Діло» проводиться спільний інформаційний марафон «Брудне вугілля», присвячений питанню розвитку вугільної сфери України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: