Путін планує поділ Сирії для контролю над західними районами країни – аналітики

Читать на русском
Росія розглядає можливість поділу Сирії для отримання опосередкованого контролю над західними районами країни, що мають вихід до Середземного моря і кордону з Ліваном.

Росія розглядає можливість поділу Сирії для отримання опосередкованого контролю над західними районами країни, що мають вихід до Середземного моря і кордону з Ліваном.

Про це йдеться в аналітичному прогнозі групи Da Vinci AG, передає «Слово і Діло».

Аналітики відзначають, що місця, де РФ завдала авіаударів, дають підстави припускати, що РФ здійснює зачистку околиць Хомса від опозиційних Башару Асаду сил і забезпечує безпеку функціонування дороги, що з'єднує Хомс і Дамаск, а також Хомс-Хама.

«Єдиними потенційними місцями ударів РФ по силах ІД і Джабхат аль-Нусра є зони, контрольовані цими угрупованнями на схід від Хомса і східніше дороги, що з'єднує Хомс із Дамаском. Однак виникають сумніви, що РФ завдасть ударів по ІД за відсутності загрози розширення контрольованої зони даного угруповання», – кажуть експерти.

У Сирії все може піти не за сценарієм, який написали в Кремлі – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо сирійського конфлікту та інформації про те, що РФ вже завдала перших авіаударів.

У разі, якщо урядовим військам Сирії за підтримки контингенту РФ вдасться взяти під контроль околиці Дамаска, а також населені пункти Кара та Дейр Аттіа, то у Кремля з'явиться можливість реалізувати сценарій створення чергової маріонеткової держави на базі територій, контрольованої аллавітами.

В аналітичній групі нагадали, що прикордонну з Ліваном смугу контролює рух Хезболла, однак, беручи до уваги тактичний альянс Росії та Ірану, досягнення домовленостей щодо даної території цілком імовірне. «Фактично такий сценарій дозволить Кремлю розгорнути повноцінне військове угрупування в регіоні в безпосередній близькості до кордонів Ізраїлю та Голанських висот. Вважаємо, що у Москві розраховують, що це може стати вирішальним аргументом для відновлення діалогу із Заходом з позиції рівних», – прогнозують експерти.

В результаті при всьому небажанні повномасштабного залучення до війни в Сирії Москва буде змушена загрузнути в регіоні, оскільки навіть у разі закріплення режиму Асада в регіонах, які підконтрольні алавітам зі створенням державного утворення, Москва буде змушена забезпечувати його безпеку та зберігати військове угрупування в регіоні, який стане об'єктом терористичних атак і рейдових операцій, підсумовують у Da Vinci AG.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: