У Сирії все може піти не за сценарієм, який написали в Кремлі – експерт

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

У певний момент Росія сама втратить контроль над тим, що відбувається в Сирії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, аналізуючи сирійський конфлікт та інформацію про те, що РФ вже завдала перших авіаударів.

«Від того, як розвиватиметься ситуація в Сирії, великою мірою залежить те, як розвиватимуться події в Україні. Щодо подій, які відбуваються сьогодні й останні кілька днів, то РФ частково вдалося досягти успіху щодо однієї зі своїх цілей – відволікти увагу Заходу від подій в Україні. Йдеться про «несподіване перемир'я». Зараз починається активна фаза в Сирії. Але ціна такого кроку може бути надзвичайною й для РФ», – візразу зазначив Мельник.

Спеціаліст підкреслив, що досягненням Генасамблеї стала очевидна несумісність позицій РФ щодо Асада, який є єдиною легітимною владою в Сирії, з поглядами США та країн Заходу.

Експерт припустив, що в найближчі години ми станемо свідками серйозної ескалації та серйозних загострень не лише між РФ та Заходом, але й в глобальному масштабі.

«Наразі ми маємо заяви лише про військову підтримку режиму Асада та авіаудари, але насправді вже є свідчення, що є так звані військові інструктори, й повідомлення, що надходять так звані «двохсоті». Як відомо, війна після першого пострілу починає жити своїм життям», – сказав він.

На його думку, навіть якщо Росія має свій план й не збирається втягуватися до цього конфлікту, не виключено, що в певний момент вона втратить контроль над тим, що відбувається, й усе може піти не за тим сценарієм, який написали в Кремлі.

Як відомо, 30 вересня Рада федерації РФ дала згоду президенту Росії на використання збройних сил РФ у Сирії. Глава адміністрації президента РФ заявив, що Росія в Сирії буде використовувати ВПС проти «Ісламської держави» на прохання президента Сирії Башара Асада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: