Росія створює основу задіяння ЗС РФ у будь-якому конфлікті та в будь-якій точці світу – експерт

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Підґрунтя рішення використовувати ЗС РФ за кордоном – це передусім сирійський конфлікт.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів колишній офіцер місії ОБСЄ в Косово, голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи інформацію про те, що Рада Федерації розгляне питання про використання російських ЗС за кордоном.

«Зараз вони створюють так звану політичну основу задіяння збройних сил РФ у будь-якому конфлікті, будь-якої інтенсивності, в будь-якій точці світу, не виключено, що в тому числі й в Україні. Основа, підґрунтя – звичайно, Сирія. Вони повинні говорити про Сирію, тому що формат задіяння ЗС РФ у Сирії сьогодні не такий, який дозволяє масово використовувати цілісні підрозділи та контингенти російської армії для проведення операції. Тому основа – це сирійський напрямок», – пояснює фахівець.

Як похідну, уточнив експерт, можна розглядати можливість використання їх в українському конфлікті, але ситуація така, що навряд чи вони реально будуть здатні це зробити. Економічна та політична ситуація така, що вони не здатні організувати серйозні діяння в Україні навіть у найближчі півроку.

Зараз ситуація кардинально відрізняється. Якщо минулого разу, коли ухвалювалося це рішення, уздовж наших кордонів стояло в цілому до 90 тисяч осіб. Лише в одному Брянському трикутнику стояло 23 тисячі солдатів і тоді це був напад на Україну.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що третьої зустрічі в Мінську з врегулювання ситуації на Донбасі не будеСказано 27 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«На сьогоднішній день немає жодних ознак створення будь-яких ударних угрупувань поза зоною Донецького конфлікту. Навіть якщо рішення й ухвалюватимуть, на практичне його виконання потрібно мінімум півроку», – констатував Сергій Грабський.

Також він зазначив, що якщо проводити певні аналогії, то участь підрозділу ЗСУ за кордоном проходила як юридична норма через ухвалення закону у ВР про направлення контингенту за кордон.

«Можливо, й тут ми маємо справу з юридичною нормою, яка визначає законність відправки громадян своєї країни для участі в якихось збройних конфліктах», – проаналізував фахівець.

Нагадаємо, що 27 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що третьої зустрічі в Мінську з урегулювання ситуації на Донбасі не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: