Чи допоможе законопроект Чорновол повернути мільярди, вкрадені Януковичем і «сім'єю»? Експерт

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Законопроект «Про особливий режим спеціальної конфіскації майна», ініціаторами якого виступили Тетяна Чорновол і Олег Барна, ставить під загрозу два процеси: саму конфіскацію викрадених коштів і візову лібералізацію

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи зареєстрований у ВР проект закону №3025 від Тетяни Чорновол та Олега Барни, що, на думку авторів, допоможе спростити процедуру повернення в Україну вкрадених Януковичем і «сім’єю» державних коштів.

«Аналізуючи законопроект, можна сказати наступне: є ефемерні, короткострокові вигоди, й вбивається можливість довгостроково повернути в Україну все, що було виведено за кордон корупційними шляхами. Тобто запроваджується механізм, коли держава просто одномоментно, фактично без процедури, забирає всі активи, але ті, які є в Україні на даний момент, а це дуже невелика частина, яка конфісковується та направляється до Бюджету. Водночас через будь-який європейський суд, оскільки така процедура є нікчемною в міжнародному праві, Клюєв, Єфремов та інші фігуранти справ, які мають «заморожені» активи за кордоном, зважаючи на те, що держава проти них вчинила незаконні дії, в міжнародному правовому полі мають дуже просту схему легалізації доходів», – пояснює експерт.

Україна не здатна самостійно повернути виведені за кордон мільярди – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Арсен Аваков створив управління із забезпечення повернення активів, отриманих злочинним шляхом.

Тобто, за його словами, якщо держава незаконно забрала їхні кошти, вони легалізують все, що було за кордоном, оскільки до них застосовано незаконні в міжнародному плані дії.

«Таким чином зараз збираються крихти тих активів, які залишилися, а їх реально залишилося небагато, але одномоментно ми втрачаємо всі активи, які є за кордоном. Це не системний крок, а крок «шашкою проти танків», – розповідає Юрчишин.

Крім того, він уточнив, що зараз працює відповідна комісія ЄС. Цей законопроект ставить під загрозу два процеси: саму конфіскацію та візову лібералізацію.

Також він зазначив, що в той час як Тетяна Чорновол реєструє цей законопроект, уряд заводить в парламент законопроекти, які цілком нормалізують систему управління конфіскованим майном. Це законопроекти №2540а, №2541а та №3040.

«Це напрацьована міжнародними та українськими експертами разом з Мін'юстом система, щось на зразок італійської. В Італії є спецагенство, і там дуже чітко прописана процедура, коли накладається арешт й підприємство продовжує працювати. Згідно з нашим законодавством, прибутки йдуть людині, яка знаходиться під слідством, і вона їх просто виводить за кордон. Прибуток іде напряму до Бюджету. Якщо слідство закінчується виправданням, держава повертає цей заробіток стороні, яка була необґрунтовано звинувачена», - резюмував експерт.

Як відомо, раніше в Генпрокуратурі повідомили, що вже напрацювали законопроект, який сприятиме поверненню в Україну коштів, вивезених колишніми українськими чиновниками за межі країни.

Водночас заступник генерального прокурора України Віталій Касько стверджує, що повернення розкрадених державних активів займе достатню кількість часу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: