Експерти забили на сполох: через популізм депутатів ЄС може зняти санкції з Януковича

Читать на русском
У Верховній Раді зареєстрований проект закону, який, за словами авторів документу, допоможе спростити процедуру повернення в Україну вкрадених Януковичем і «сім’єю» державних мільйонів.
Тетяна Чорновол

У Верховній Раді зареєстрований проект закону, який, за словами авторів документу Тетяни Чорновол і Олега Барни, допоможе спростити процедуру повернення в Україну вкрадених Януковичем і «сім’єю» державних мільйонів.

Проте добрі на перший погляд наміри депутатів можуть мати протилежний ефект, пише «Слово і Діло».

Законопроект «Про особливий режим спеціальної конфіскації майна» Чорновол подає як «просте рішення складної проблеми». В документі міститься перелік осіб, до яких застосовується особливий режим спеціальної конфіскації. У списку понад 20 колишніх чиновників режиму екс-президента Віктора Януковича, який і очолив цей список.

Водночас експерти наголошують: цей законопроект призведе до того, шо Європейський Союз та інші міжнародні партнери України будуть змушені в судовому порядку зняти санкції, застосовані до Януковича та інших представників його режиму. Таку заяву сьогодні зробив «Реанімаційний пакет реформ», закликавши народних обранців не включати до порядку денного та відхилити даний проект закону.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник обіцяє, що в НАБ буде створено підрозділ для повернення активів із закордонуСказано 3 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

На думку експертів «РПР», запропонований документ передбачає дискримінаційний підхід застосування кримінального права до окремих осіб і тому порушує основоположні права людини та суперечить Європейській конвенції з прав людини. «Це може стати підставою для визнання кримінального переслідування цих осіб політичним та таким, що порушує вимоги верховенства права», – зазначають у «РПР».

Таким чином, конфіскувавши майно Януковича «без суду та слідства», як це пропонується зробити у законі Чорновол, Україна порушить ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка гарантує кожному «право на справедливий суд».

Але найгірше те, що у підсумку цих судових процесів всі вкрадені мільярди і майно Януковича і «сім’ї» виявляться, по суті, реабілітованими. Їхні українські активи, конфісковані за даним законом, доведеться повернути (чи, точніше, відшкодувати їхню вартість) за рішенням Страсбурга та Гааги, наголошується у статті «Європейської правди».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: