Україна не здатна самостійно повернути виведені за кордон мільярди – експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Існує єдиний шлях повернути вкрадені активи і він жодним чином не пов'язаний з ініціативою Авакова.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи інформацію про те, що Арсен Аваков створив управління із забезпечення повернення активів, отриманих злочинним шляхом.

«Як показує практика, чиновники поки що нічого не повернули. Наприклад, гроші Лазаренка. Найкращий шлях – взяти під громадський контроль і залучати провідні західні юридичні компанії за відсоток від повернених грошей. Вони й повинні цим займатися, тому що ми самі не здатні. У нас немає фахівців, а МВС – це найнижчий рівень в ешелонах влади», – розповідає економіст.

На його думку, єдиний шлях повернути активи, отримані злочинним шляхом, – залучити західні юридичні компанії.

«У світовій практиці, як правило, цим займається Міністерство фінансів, але ж ми навіть не маємо статті з повернення втрачених податків. У нас відкуповуються практично всі, тому мало надій на державу. Парламент повинен визначити 5-10% для світових юридичних компаній як плату за повернення активів, тоді буде основа, щоб повертати ці гроші. Адже справа не тільки в активах. Ми не висунули жодної претензії Росії, «Газпрому». А це мільярди доларів», – вважає Савченко.

Відзначимо, що ще минулого року Арсен Аваков пообіцяв запровадити систему електронного контролю за засобами ПДР. Поки він має ще кілька тижнів, щоб виконати обіцяне.

Всього системою народного контролю «Слово і Діло» зафіксовано 136 обіцянок міністра, 57 з яких виконані, що склало 42% рейтингу його відповідальності. Ще 50 обіцянок – у процесі виконання, а 29 – залишаються невиконаними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: