Експерт: Міненерго не зацікавлене в розвитку вугільної промисловості

Читать на русском
Занижуючи закупівельну ціну українського вугілля, Міністерство енергетики прирікає державні шахти на банкрутство.

Міністерство енергетики України прирікає державні шахти на банкрутство, занижуючи ціну на вітчизняне вугілля.

Таку думку в ході інформаційного марафону «Брудне вугілля», що проводиться телеканалом NewsOne спільно з системою народного контролю «Слово і Діло», висловив незалежний експерт, екс-начальник управління зі зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський.

«Якщо виводити прямі договори між тепловою генерацією та вугільними шахтами, немає жодних проблем в тому, щоб генерація купувала вугілля за ринковою ціною, тобто, покривала б собівартість. На сьогоднішній день це близько 1,5 тисяч гривень за тонну вугілля. Це абсолютно ринкова ціна. Міністр вважає, що вугілля має коштувати 1100. Але при цьому він звертається до Кабінету міністрів з тим, що для державних шахт потрібна підтримка», – зазначив Землянський.

Демчишин обіцяє закрити 35 шахтСказано 13 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не сприяє розвитку відкритого вільного ринку вугілля діяльність державного підприємства «Вугілля України», через яке проходять усі операції з продажу вугілля, вважає експерт.

«У нас існує посередник в особі ДП «Вугілля України», через який відбуваються всі операції з продажу вугілля – державних шахт насамперед. Цей посередник рішенням Антимонопольного комітету ще в 2006 році повинен був бути ліквідований. Він існує донині», – констатував Землянський.

Про те, що держава не зацікавлена в розвитку вітчизняного вугільного ринку, за словами незалежного екперта, говорить і те, що останнім часом все частіше надходять пропозиції (і робляться реальні кроки) для покупки «чорного золота» за кордоном: у Польщі, ПАР, Австралії і навіть США, притому, що високоенергетичне вугілля з тим же успіхом можна купувати в Україні.

Додамо, що 29 липня на телеканалі NewsOne і порталі «Слово і Діло» проводиться спільний інформаційний марафон «Брудний вугілля», присвячений питанню розвитку вугільної сфери України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: