Україна накопичила достатньо вугілля на наступну зиму – Демчишин

Читать на русском
В Україні за останні три місяці накопичено понад 600 тисяч тонн вугілля. Це дорівнює показнику жовтня минулого року, коли розпочався попередній опалювальний сезон.

В Україні за останні три місяці накопичено понад 600 тисяч тонн вугілля, це дорівнює показнику жовтня минулого року, коли розпочався попередній опалювальний сезон.

Про таке розповів Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, передає «Слово і Діло».

«Наш план передбачає видобування ще 1 мільйона тонн вугілля протягом наступних трьох місяців», – зауважив міністр.

За словами Демчишина, в рамках програми оптимізації вугільних шахт готується закриття трьох із них: «Зарічна», №9 «Нововолинська» та «Роденська». За словами міністра, працівники шахт вже були переведені на інші шахти або невдовзі працюватимуть на нових, зокрема на шахті №10 «Нововолинська».

Водночас Міністерство вдосконалило ефективність використання атомних електростанцій та збільшило видобуток атомної енергетики на 2 мільярди кіловатт/годин. Це становить 10% від загального об’єму ринку атомної енергетики.

Також міністр повідомив, що для забезпечення безперебійної подачі електроенергії 1-го грудня планується запуск додаткової електролінії до Києва.

«Необхідну електроенергію зможуть виробляти електростанції у Рівненській та Хмельницький областях», – прокоментував Демчишин.

За словами Демчишина, в рамках підготовки до опалювального сезону, Україна планує закачати 19 мільярдів кубометрів газу. Проте за допомогою власних ресурсів міністерство може вийти на рівень 14,5 млрд.

«Для збільшення газовидобування нам потрібен 1 мільярд доларів. Наразі ми ведемо перемовини із Світовим Банком, ЄБРР та іншими міжнародними донорами. Ми співпрацюємо з Міністерством фінансів та НБУ, щоб отримати необхідну фінансову підтримку», – сказав міністр.

Демчишин також прокоментував заплановану покупку 36 трансформаторів, які мають замінити застаріли, – вік 50-ти потужних машин вже досяг 40 років.

«Міністерство закупить 36 трансформаторів, із них 18 – за рахунок програм, що фінансуються ЄБРР та Світовим Банком. Технологія проведення тендерів формується за рахунок кредитора. Я особисто наголосив на тому, щоб зробити торги відкритими та прозорими,» – підсумував міністр.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: