Україна ризикує здати Широкине бойовикам – експерт

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Місія ОБСЄ не спроможна вивести українських військових з Широкиного, і присутність росіян у складі місії не має значення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів колишній офіцер місії ОБСЄ в Косово, голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи можливість демілітаризації Широкиного за допомогою місії ОБСЄ на Донбасі.

«Місія ОБСЄ не спроможна забезпечити дотримання вимог і демілітаризацію. Наочний приклад – вчорашній обстріл в Широкиному патруля ОБСЄ та поранення старшого патруля. Вони не озброєні, не спроможні вплинути на ситуацію, не мають мандату й не мають ніякої сили, щоб вплинути на ситуацію, тому будь-яка розмова про виведення наших військових з Широкиного означає просто здачу цього населеного пункту», – розповідає експерт.

Продовжуючи, він наголосив, що присутність росіян в складі місії не є вирішальним у цьому питанні. Специфіка ОБСЄ полягає в тому, що місія має два основні типи контрактів: особистий контракт, за яким повністю підлягає юрисдикції ОБСЄ і наявність паспорта громадянина РФ, що є другорядним.

Другий тип контракту – країни, які входять в ОБСЄ, відряджають своїх громадян до короткотермінової участі в певній місії, так звані «контрактники». «Так, серед них є росіяни, але їх близько 20 на всю місію (800 чоловік) й вони не можуть серйозно впливати на ситуацію», – каже спеціаліст.

«ОБСЕ не є інструментом швидкого вирішення проблеми. Тільки з часом можлива деескалація, бо люди виснажуються й ось тоді буде інша форма спілкування і саме тоді ОБСЕ можливо стане більш-менш гарантом припинення вогню. Але не сьогодні», - підсумував експерт.

Політолог Вячеслав Дехтієвський також переконаний, що місія ОБСЄ не допоможе в демілітаризації Широкиного. «Місія ОБСЄ лише констатує те, що забезпечують інші. Зараз вони констатують наші поступки, бо те, що сьогодні йде мова про демілітаризацію Широкиного й інші населені пункти – це примус РФ, щоб Україна здала свої позиції», – вважає політолог.

Як відомо після переговорів у Мінську лідери країн «нормандської четвірки» в ході телефонної розмови попросили до 3 серпня знайти рішення для заміни українських військ у Широкиному спостерігачами ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: