ОБСЄ не в силах замінити українських військових у Широкиному – експерт

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Мирны переговори по Донбасу неможливі без з'ясування статусу того, з ким і про що домовляються.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи результати переговорів «Нормандської четвірки», питання підписання Мінська-3 та рішення про заміну військових в Широкиному.

«Ніякого дипломатичного переломного моменту в переговорах, що минули, немає й у принципі ніякі переговори неможливі без з'ясування статусу того, з ким і про що домовляються. Лідери «нормандської четвірки» можуть говорити між собою як завгодно і що завгодно. Формально все впирається у статус людей – починаючи від Леоніда Кучми та Медведчука. І кого представляють Плотницький і Захарченко? Це питання до Президента України та до уряду», – міркує фахівець.

Продовжуючи тему, він зазначає, що доки не буде зрозумілий статус влади, що контролює територію, не підвладну Києву, доти всі переговори безглузді.

«З приводу заміни українських військових в Широкиному – це теж все на рівні розмов. ОБСЄ – організація дипломатична і максимум, що вона може зробити – використовувати моніторингові групи. Київ може попросити моніторингову групу, але Київ не вибирає, хто в цю моніторингову групу входить – росіяни, чи ні. Складається враження, що керівництво не розуміє, яка роль міжнародних організацій», – пояснює Федута.

Як відомо після переговорів у Мніську, лідери країн «нормандської четвірки» в ході телефонної розмови попросили до 3 серпня знайти рішення для заміни українських військ у Широкиному спостерігачами ОБСЄ.

Разом з тим, координатор групи «Інформаційне опір» Дмитро Тимчук повідомив, що на Маріупольському напрямку концентрується все більша кількість бойовиків і важкої техніки, а занчить – бойовики не прагнуть до мирного врегулювання ситуації в цьому районі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: