Тарута запевняє, що у Ахметова не вистачило сил домовитися з бойовиками

Читать на русском

Колишній губернатор Донецької області, бізнесмен, а нині народний депутат України Сергій Тарута заявив, що Рінат Ахметов намагався локалізувати конфлікт на перших етапах протистояння в регіоні, проте у нього не вистачило сил.

Про це він розповів в інтерв'ю LB.ua, передає «Слово і Діло».

«У нас же у всіх було відчуття, що у Ріната є чарівна паличка. Досі говорять: от якби Рінат на першому етапі... Ми ж на першому етапі не розуміли до кінця, наскільки вся ця тема буде підігріватися російською стороною – як далеко вони готові піти», – розповідає Тарута.

Разом з тим, екс-глава Донецької області переконаний, що «на першому етапі, у випадку більш продуманих і жорстких дій з нашого боку, можна було локалізувати конфлікт».

«Але точно не Рінатом. Він намагався їх умовити, простимулювати. Пропонували (гроші - Ред.) за звільнення будівлі адміністрації. Але, як тільки ми домовлялися, тут же приїжджали «зелені чоловічки» зі Слов'янська і швиденько прибирали переговірників або міняли їх філософію. Усередині домовитися було неможливо. Але багато хто думає: якби Рінат тільки захотів...», – говорить депутат.

«Я просив Ріната зібрати «всіх своїх». І створити критичну масу в тому числі і для силового впливу. Але виявилося, що всі вони стали бізнесменами, все трансформувалися. І ті, чиєю функцією раніше було «захищати», вже виявилися до цього не здатні. Це була ілюзія, що у Ріната є своя армія. Я теж думав, що тільки скаже Рінат – і все станеться», – додав Тарута.

Він також зазначив, що «якщо сьогодні брати реальну вартість активів «старих олігархів», це все вимагає серйозного перегляду». «Структура змінилася, а в сприйнятті народу все залишилося, як раніше. Пінчук сьогодні олігарх чи ні? Ні, звичайно. Зате з'явилися нові олігархи – від прокуратури, чиновники. Вони заробляють величезні гроші, але про це мало хто знає. Призначаються свої міністри, через яких вибудовуються корупційні схеми. Все ж перевернулося», – вважає колишній губернатор Донеччини.

Читайте також: Що встиг зробити для Донецької області Сергій Тарута

Нагадаємо, у вересні, будучи головою Донецької ОДА, Сергій Тарута заявив, що дострокові парламентські вибори не допоможуть вирішити системних проблем в Україні, а затягування з введенням воєнного стану може обернутися поширенням сепаратизму на інші регіони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: