Яценюк не отримає $15 млрд від МВФ у січні – експерт

Читать на русском

Незважаючи на те, що всі умови МВФ Україна намагається виконувати, Україна може розраховувати лише приблизно на $3,8 млрд і лише в лютому, а не в січні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик агентства «MPP Consulting» Павло Мельник.

«Однозначно, 15 млрд доларів, про які говорив Яценюк у січні Україна не знайде, але поки що всі вимоги, які були висунуті МВФ держава намагається виконувати. У лютому слід очікувати лише близько $3,8 млрд. Держбюджет прийняли вчасно та узгодили з МВФ, з деякими боргами також розрахувалися, тому зараз варто орієнтуватись на активне проведення реформ, щоб отримати фінансову допомогу», – каже Мельник.

Проте, економічний експерт Василь Юрчишин вважає, що МВФ шукає 15 млрд доларів, щоб запобігти дефолту в Україні. За його словами, з цієї суми тільки зовнішнім інвесторам Україні потрібно повернути 13 млрд, а решта коштів потрібні на придбання газу на 2015 рік.

Водночас, голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що продовження кредитування від МВФ не означає, що ми вийдемо з економічної кризи та вирівняємо фінансову ситуацію. В минулому році, нам менше ніж за рік надали 9,2 мільярди долларів, але на що ці гроші були витрачені й досі незрозуміло.

«Місія МВФ буде працювати в Україні до кінця січня і за підсумками буде прийнято рішення про продовження співпраці з Україною. Важливо в якому об'ємі буде продовжена ця співпраця. Поки що, є припущення, що це буде у вигляді двох чи трьох траншів, тому що на сьогодні стан економіки надзвичайно критичний. Перш за все, це гранично малі розміри золотовалютних резервів НБУ – 7,5 млрд грн, що нижче граничного мінімуму, прийнятого в розмірі трьохмісячного імпорту. Тому, не виключаю, що МВФ в лютому об'єднає декілька траншів та надасть 5 мільярдів долларів», – розповідає Новак.

Крім того, керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський впевнений, що обсягу коштів МВФ в рамках програми stand-by недостатньо до 2016 року, тому найкращим сценарієм для України було би відкриття нової програми співпраці з МВФ на довший срок та збільшення фінансової допомоги.

Читайте також: Яценюк розповів, куди зникають гроші, отримані від МВФ

За прогнозами аналітиків World Politics Journal 15 мільярдів доларів потрібні Україні вже в січні, інакше МВФ буде змушений призупинити виплати узгодженого в травні 2014 кредиту в розмірі $17 млрд, побоюючись, що Україна не зможе розрахуватися без додаткових вливань грошей з інших джерел.

Нагадаємо, нещодавно американський інвестор Джордж Сорос заявив, що для стабілізації економіки України потрібно $50 млрд та оприлюднив план із шести пунктів, який передбачає реструктуризацію українських державних боргів і збільшення кредитування країни з боку МВФ, ЄБРР, Світового банку.

Матеріали за темою:

Без кредиту МВФ курс долара в Україні буде за 20 грн/дол. – експерт

МВФ буде головним кредитором для України в 2015 році – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: