МВФ буде головним кредитором для України в 2015 році – експерт

Читать на русском

Обсягу коштів МВФ в рамках програми stand-by недостатньо до 2016 року, тому найкращим сценарієм для України було би відкриття нової програми співпраці з МВФ на довший срок та збільшення фінансової допомоги.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

«Україні потрібна більш суттєва допомога, ніж та, що запропонована з боку МВФ, ЄС, Світового банку. Це пов`язано з тим, що необхідно повертати державні борги, в цьому ж і проблема надання кредитування. Обсяг боргових виплат в 2015 році може скласти близько 10 мільярдів доларів, а обсягу коштів МВФ в рамках програми stand-by до 2016 року буде недостатньо для перекриття 10 мільярдів доларів. Проте ані МВФ, ані інші європейські організації не готові різко йти на збільшення допомоги кредитування», - пояснює спеціаліст.

За його словами, основною вимогою для надання кредитів є виконання реформ, і наразі місія МВФ буде аналізувати та робити висновок щодо ситуації та проведення реформ в країні. Щодо плану Сороса, то він хоч і авторитетна особа, але на рішення, давати чи не давати кошти, вплинути не зможе.

«Якщо МВФ вирішить збільшити допомогу, то й інші потенційні кредитори підуть на збільшення кредитування. Для МВФ було б кращим варіантом відкрити нову програму співпраці з більшим фінансуванням і на довший строк», - розповідає Яблоновський.

Підсумовуючи, спеціаліст зауважив, що в Європі зараз не найвищі показники і перш за все розраховувати варто на МВФ. Інші кредитори будуть орієнтуватися на рішення МВФ.

Читайте також: Яценюк розповів, куди зникають гроші, отримані від МВФ

Нагадаємо, американський фінансист Джордж Сорос заявив, що для стабілізації економіки України потрібно $50 млрд та оприлюднив план із шести пунктів, який передбачає реструктуризацію українських державних боргів і збільшення кредитування країни з боку МВФ, ЄБРР, Світового банку.

Зокрема, він пропонує суттєво збільшити довгострокове кредитування України з боку ЄС (європейських фондів допомоги, ЄБРР, Європейського інвестиційного банку - не менш ніж на $10 млрд, Світового банку - на суму близько $5 млрд, збільшити кредитну лінію МВФ на $13 млрд, реструктуризувати існуючий держборг України, надати Україні допомогу по виплаті російських бондів на суму $3 млрд.

Матеріали за темою:

Скільки кредитів наобіцяли Україні (ІНФОГРАФІКА)

Без кредиту МВФ курс долара в Україні буде за 20 грн/дол – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: