Яценюк розповів, куди зникають гроші, отримані від МВФ

Читать на русском

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що міжнародна фінансова допомога йде на виконання зовнішніх зобов'язань України.

Про це він сказав на засіданні уряду в п'ятницю, 9 січня, інформує «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «Народного фронту».

За словами Яценюка, всі кошти, які Україна отримує в рамках міжнародної фінансової допомоги, «не йдуть на фінансування дефіциту державного бюджету, на виплати пенсій і зарплат».

«Все це йде в першу чергу на виконання наших зовнішніх зобов’язань. Не ми взяли 40 мільярдів доларів за три роки – їх взяв Віктор Янукович і колишній режим. І зараз нам вкрай складно, але ми справляємося з цим, аби погашати боргові зобов’язання України», – поскаржився прем'єр.

«Це процес не передбачає взяти в когось гроші, а потім їх витратити на «соціалку» і не знати, хто наступний дасть кошти. Ми повинні навчитися заробляти», – додав Яценюк.

Разом з тим, він запевнив, що Кабінет міністрів «дуже чітко виконував програму з Міжнародним валютним фондом в минулому році». «Саме це стало запорукою того, що МВФ надавав фінансову підтримку Україні. Є реформи, які відповідають нашим домовленостям із західними партнерами, – є фінансова допомога. Немає реформ – ніхто просто так нікому гроші давати не буде», – сказав глава уряду.

Економічний експерт Василь Юрчишин вважає, що МВФ шукає 15 млрд доларів, щоб запобігти дефолту в Україні. За його словами, з цієї суми тільки зовнішнім інвесторам Україні потрібно повернути 13 млрд, а решта коштів потрібні на придбання газу на 2015 рік.

Читайте також: Чи врятує приїзд місії МВФ в Україну від дефолту?

Нагадаємо, наприкінці серпня минулого року Міжнародний валютний фонд ухвалив рішення про пом'якшення умов виконання дворічної програми співпраці з Україною в частині збереження обов'язкового обсягу резервів Національного банку, дефіциту держбюджету та обсягу гарантованого державного боргу, а через місяць і зовсім заявив про готовність надати Україні новий транш фінансової допомоги вже в грудні 2014 року.

Матеріали по темі:

МВФ не розуміє, куди Україна поділа 4,6 млрд доларів

Без кредиту МВФ курс долара в Україні буде за 20 грн

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: