Без кредиту МВФ курс долара в Україні буде за 20 грн/дол. – експерт

Читать на русском

Гривня продовжить перебувати під девальваційним тиском, поки МВФ не виділить наступний транш фінансової допомоги.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко та голова Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Наслідком того, що Україна не отримує своєчасно кредит від МВФ, буде те, що гривня продовжить перебувати під девальваційним тиском. Першою ознакою цього тиску є торговельний дефіцит на рівні 2,5 мільярдів доларів і дефіцит рахунку поточних операцій, а також 11% дефіциту Держбюджету. Крім того, за останні вісім місяців зовнішні запозичення – єдина можливість перекрити ці дефіцити. Спрогнозувати, яким буде долар, неможливо, але точно він буде за 20 гривень, і курс буде підвищуватися до того моменту, поки не буде фінансування від МВФ»,  пояснює Олег Устенко.

За його словами, світовий фінансовий ринок зараз не дуже хоче йти назустріч Україні, у тому числі й Європейський інвестиційний банк, тому що все залежатиме знову ж таки від МВФ і того, коли він дасть Україні наступний транш.

Наприклад, італійський міністр фінансів П'єр Карло Падоан, який координує пошук нового фінансування для України, прямо заявив, що Європа може виділити якісь гроші, якщо тільки Київ нарешті покаже серйозні зусилля з проведення обіцяних реформ.

В той же час, міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек в інтерв'ю прямо пояснив причину скепсису.

«Лідери країн Європи не впевнені, що ці мільярди не розійдуться по кишенях українських олігархів і корумпованих чиновників, а звичайні українці ніякого ефекту від цього не відчують. Що, власне, і відбувається зараз»,  пояснив він.

Підсумовуючи, Ярослав Жаліло розповів, що саме від Заходу залежить чи зможе Україна заповнити дефіцит бюджету.

«Західні уряди повинні знайти кошти для закриття бюджетних дір в розмірі $15 млрд, які утворилися через неефективну роботу уряду, оскільки без додаткового фінансування Україна може оголосити про дефолт»,  резюмував експерт.

Читайте також: Сироїд хоче провести в парламенті фінансову ревізію

Слід зазначити, що за деякими аналітичними даними, в 2015 році падіння ВВП в Україні складе 2%, а в 2016 році валовий внутрішній продукт зросте більш ніж на 3%. При цьому інфляція в наступному році продовжить збільшуватися.

Зауважимо, що на готівковому ринку курс гривні вже опустився до 18 грн/долар, безготівковому - до 16 грн/долар. Падіння нацвалюти експерти пов'язують із низкою факторів - обвал російського рубля, відстрочка виділення Міжнародним валютним фондом чергового траншу і тиск на главу Нацбанку Валерію Гонтарєву напередодні її звіту у Верховній Раді.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: