Україна оголосить дефолт у 2015, якщо не отримає $15 млрд від МВФ – експерт

Читать на русском

МВФ шукає 15 млрд доларів, щоб запобігти дефолту в Україні. З $15 млрд допомоги тільки зовнішнім інвесторам Україні потрібно віддати 13 млрд, а решта коштів потрібні, щоб придбати газ на 2015 рік.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Василь Юрчишин.

«Україна звернулася за допомогою до МВФ, оскільки необхідно переглянути «пакет допомоги», який розраховувався при курсі 8. Зараз курс доллара піднявся до 16 гривень, до того ж й МВФ сам розуміє, що якщо він не надасть цих $15 мільярдів, то в держави не буде грошей на наступний рік, щоб розрахуватися з боргами і Україна вимушена буде оголосити про дефолт», - розповідає Василь Юрчишин.

Як відомо, сьогодні пропозицію МВФ про виділення Україні настільки значної суми підтримали лише деякі кредитори. Причиною тому стала повільна реалізація Києвом економічних та адміністративних реформ в рамках узгодженої з кредиторами програми.

«Цифра $15 мільярдів цілком обгрунтована, оскільки зовнішнім інвесторам, включаючи єврооблігації потрібно віддати 13 млрд дол., а інші кошти потрібні для того, щоб придбати газ на наступний рік», - уточнює Юрчишин.

Як зазначає Financial Times, необхідні кошти частково надійдуть по лінії МВФ у рамках виконання програми кредитування економіки України, розрахованої до 2016 року із загальним обсягом фінансування 17 млрд дол.

Однак це не покриє необхідного, і тому необхідно вести переговори з офіційними особами держав і урядів. «І це буде нелегко, оскільки зайвих коштів на ринку небагато», - підкреслює Financial Times.

Читайте також: Підводні камені плану уряду. Чого чекати населенню?

Відзначимо, що Україна має намір продовжити співпрацю з МВФ і провести міжнародну донорську конференцію із затвердженням плану розвитку України

Як підкреслив Яценюк, учасниками такої конференції мають стати країни Великої сімки і міжнародні фінансові організації.

Нагадаємо, що Україна в 2014 році отримала 9 млрд дол. Зовнішньої фінансової допомоги в рамках відновлення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, при цьому виплатила боргових платежів на суму 14 млрд дол. Про це розповів в ході виступу в парламенті прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Слід зазначити також, що по лінії Світового банку Україна отримала 2,5 млрд доларів із загальної суми фінансової допомоги, узгодженої на 2014 рік обсягом 3,5 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: