ТОП-10 обіцянок влади по київським землям

Читать на русском

В Києві не вщухають земельні скандали. Вчорашня опозиція будує свою риторику на протидії свавільній забудові та знищенню зелених зон міста, що відбувалось за часів Леоніда Черновецького та Олександра Попова. Однак вже перші місяці їхньої роботи у владі продемонстрували невтішні тенденції — будівельне лобі не тільки не зникло, але й отримало офіційні посади в КМДА.

Так коментує “Слову і Ділу” ситуацію, що склалася, член земельної комісії Київради від партії “Демократичний Альянс” Галина Янченко. “Радником мера Києва та голови КМДА Віталія Кличка призначено Ігоря Ніконова — співзасновника та президента будівельної компанії “К.А.Н. Девелопмент". Можна сказати, що великою мірою КМДА керується саме Ніконовим”, - переконує Янченко.

Втім, сам Ніконов відкидає подібні закиди. “Усі повноваження з управління компанією я передав генеральному директору "К.А.Н. Девелопмент" Емілю Соловйову. Свої активи передав в управління компанії. Збираюся їх продавати, але сьогодні не найкращий час для цього”, - йдеться в його поясненні ЛIГА Бiзнес Iнформ.

Проте забудовницьке лобі в Києві Ніконовим не обмежується. За словами Янченко, близько чверті депутатів у складі земельної комісії Київради є власниками або представниками різних компаній-забудовників.

Новий житловий комплекс на Польовій

Перші два місяці кадастрові питання в столиці не розглядалися. Однак 1 серпня київські обранці таки торкнулися питань продажу, оренди та передачі під будівництво землі. Вже на першому “кадастровому” засіданні депутати віддали під будівництво житлового комплексу ділянку землі по вулиці Польовій, 56-74. “Серед сотні різних будівництв соціального спрямування хитро “вклинилося” будівництво житлових будинків”, - розповідає депутат міськради від Демальянсу.

Київські обранці продемонстрували одностайність під час голосування по будівництву на вулиці Польовій. Лише один депутат була проти (мова йде про саму Галину Янченко) та ще двоє утримались. Решта обранців підтримали забудовника.

Тут одразу ж потрібно згадати про одну з передвиборчих обіцянок Віталія Кличка. В своїй програмі кандидата на посаду мера Києва він обіцяв ініціювати введення мораторію на будь-яке будівництво або землевідведення до того, як воно не погоджено на громадських слуханнях.

Отож, щонайменше, перше своє рішення з передачі ділянки під забудову земельна комісія Київради прийняла без погодження з громадськістю, і жодних ініціатив з проведення відповідних слухань УДАР поки що не реалізував.

Серед інших ініціатив Кличка, які мали б покласти край будівельному свавіллю в столиці, варто згадати ідею проведення публічних земельних аукціонів та створення в кадастрі переліку відповідальних балансоутримувачів столичних земель.

Ідею аукціонів ще минулого року намагався втілити заступник голови КМДА Руслан Крамаренко. В червні 2013 року він планував продати через аукціони 50 земельних ділянок. Однак тоді Верховна Рада заборонила місту проводити подібні торги, внісши поправки до закону про містобудівну діяльність та архітектуру.

Повернення “вкраденого”

Згадані обіцянки нічого не варті, порівняно з найголовнішою заявою Кличка - повернути киянам всі незаконно відібрані землі. Активної роботи в даному напрямку поки що не видно. На сьогодні розглядаються лише дві справи про скандальні забудови — в Дніпровському та Дарницькому районах Києва. За словами Галини Янченко, ініціювала їх не партія “УДАР”. Єдиним доробком ударівців з проблем повернення землі громаді є припинення забудови по вулиці Серафимовича, 6а. Втім, тут було започатковано небезпечний прецедент — забудовнику пообіцяли надати рівнозначну ділянку в іншому місці. Юридичного механізму для прийняття таких рішень, за словами депутата від Демальянсу, немає.

Там, де активісти говорять про незаконну забудову, забудовник, найчастіше, має всі необхідні документи. Інше питання, яким чином він їх отримав... В юридичній площині з такими забудовами боротися дуже складно“, - резюмує Янченко.

Іподром, стадіон “Старт” та Гостинний двір

Декілька гучних справ з повернення територій та об'єктів громаді міста таки відбулись. Зокрема, Віталій Кличко обіцяв “залишити на своєму місці” Іподром та припинити зазіхання на київський стадіон “Старт”.

Втім, колишній голова КМДА Володимир Бондаренко в інтерв'ю “Слову і Ділу” доводив, що питання столичного Іподрому та стадіону “Старт” вирішувалось ще за його участі. На третій день приходу на посаду голови КМДА мені вдалось повернути Іподром. Там судовий виконавець вже описував майно. За невиплачений Іподромом кредит в 600 тис. грн вони хотіли забрати 28 гектарів його землі і 3 тис. кв. м приміщень. Також нам вдалося продовжити роботу з повернення Будинку актора, магазинів “Сяйво” та “Знання”. Започаткували роботу з повернення стадіону “Старт”, - переконував нас екс-голова КМДА.

Читайте також: Бондаренко: Приступаючи до роботи в КМДА я розумів, що це буде пекло

Невтішна ситуація склалася навколо Гостинного двору, що на столичному Подолі. Багатостраждальну будівлю повернули громаді попри спротив вже діючої Київради. “Саме Апеляційний суд скасував це рішення, а в Київраді сьогодні такий депутатський склад, що вони будуть знову повертати його в руки Януковича або ще когось”, - вважає Бондаренко. Згодом міська рада прийняла рішення розірвати договір з так званим “реставратором” будівлі.

Тим часом, Галина Янченко вказує на іншу проблему архітектурної пам'ятки — Гостинний двір в нинішньому стані не переживе зиму, потрібна негайна реставрація. “Там здерта штукатурка та покрівля. В такому стані будівля не переживе зиму, однак жодних рішень щодо її відновлення не приймається. Лише ведуться розмови та розробляються концепції. Це дуже небезпечний дзвіночок”, - застерігає депутат Київради.

В цілому питання столичних земель багатогранне, і постійні будівельні скандали — лише наслідок накопичення старих проблем. Київська земля не оформлена на конкретного утримувача, тому кожен клаптик міського чорнозему може стати потенційним “ласим” об'єктом для чергового забудовника - питання стоїть лише за прихильністю Київради. Отож не дивно, що будівельники прагнуть брати безпосередню участь в роботі міської ради — так надійніше.

Експерти стверджують, що нинішні ціни на землекористування в Києві катастрофічно занижені. Врешті решт, вирішення земельних питань з чиновниками коштує дорожче самої плати за землю. На жаль, столичні керманичі не поспішають внести ясність в земельні правовідносини. Натомість, з кожним роком вони “обростають” новими “покривами” корупційних схем.

Ілона Македон, “Слово і Діло”

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: