Бондаренко: Приступаючи до роботи в КМДА я розумів, що це буде пекло

Читать на русском

З екс-головою Київської міської адміністрації та нинішнім депутатом Київради від фракції партії “Батьківщина” Володимиром Бондаренком ми зустрілися в його приймальні в Святошинському районі Києва. Пан Володимир зустрів нас у вишиванці, зізнавшись, що носить їх кожного дня. В ході розмови він встиг розповісти значення орнаментів на своїй сорочці та час від часу згадував про своє улюблене “дітище” - етнографічний комплекс “Українське село” під Києвом.

Розмовляти з Володимиром Дмитровичем виявилось цікаво. Він відверто розповідав про труднощі, з якими зіштовхнувся на посаді голови КМДА та “пролив світло” на деякі неоднозначні події в Києві, що відбулись останнім часом.

Сьогодні ми публікуємо першу частину нашої розмови. Другу чекайте у нас на сайті завтра.


СіД: Володимир Дмитрович, Ви майже чотири місяці були головою Київської міської адміністрації. Якими діями Ви пишаєтесь? Які плани реалізувати не вдалось?

В.Б.: Головне моє завдання, яке було поставлене урядом, - це забезпечити стійкість міста в тяжких умовах, що склалися: відсутність фінансів та наявність неординарних проблем, з якими Київ ніколи раніше не зіштовхувався. Мова йде, зокрема, про наслідки того, що залишилось після Майдану - це проблеми захоплених раніше споруд, зокрема будівлі Київради, наявність на Майдані великої кількості людей різного ґатунку. Там були люди, які воювали, і люди, які потім пристосувалися. Згодом з'явилась проблема величезної кількості переселенців з Криму та зі східних регіонів. Все це відбувалось на тлі дуже потужних політичних подій. На цей період припали президентські та місцеві вибори, відзначення Дня Перемоги та Дня Києва. Такі події несли загрозу терактів.

У мене, як у керівника КМДА, не було важливого інструменту впливу на потоки фінансів міста — не було діючої Київради. Виникли великі проблеми в медицині, світлофорному господарстві, похованні безгоспних трупів, як це цинічно називають. Не було жодної копійки грошей, передбачених на ці заходи. Весь цей клубок проблем звалився на мене в перші дні головування в КМДА.

СіД: Які зміни в апараті КМДА Ви здійснювали?

В.Б.: Переважна більшість працівників департаментів міської адміністрації працюють на контрактній основі, тому це значно ускладнювало питання звільнення недоброчесних чиновників. Можна було по півроку сидіти в судах з тими контрактами. Заступники Олександра Попова були сформовані за принципом відстоювання інтересів тих чи інших політиків. Хтось представляв інтереси голови Держуправління справами часів президентства Віктора Януковича Андрія Кравця, інші - інтереси колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова і т.д. Переді мною стояло також питання залучення людей з нової команди, майданівської. Так, моїм заступником було призначено Богдана Дубаса — одного з комендантів Майдану.

Я відчував різні тиски кадрові. Зокрема, й з боку майданівського середовища. Можете собі уявити, що я сиджу на шостому поверсі в адміністрації і чую якийсь гамір за дверима. Виявилось, що там вже лежать шини, облиті бензином, і задекларовані вимоги, кого куди поставити: кого поставити директором ринку Володимирського, ринку Бессарабського, 4-х департаментів, декількох управлінь, вимагали навіть змінити керівника Укргазбанку. Я сказав їм, що цю останню вимогу я обов'язково виконаю, можу навіть нового керівника Нацбанку поставити, і потім відразу пройти обстеження в психіатричній лікарні (сміється). Отож були різні речі. Тому приступаючи до роботи я розумів, що це буде пекло, але виявилось, що це більше, ніж пекло.

На момент мого приходу на посаду голови КМДА, в будівлі Київради знаходилось до 50 одиниць автоматичної стрілецької зброї та до півтони коктейлів Молотова”

СіД: Ви починали роботу з розформування Майдану. Можете пояснити, чому там склалась настільки складна та непередбачувана ситуація?

В.Д.: Так, нам вдалося мирними методами залучити людей з Майдану до різних сфер діяльності, хоча пропозиції з вирішення цієї ситуації були різні. По-перше, частина активістів вступили до добровольчих батальйонів. З них був сформований перший батальйон Національної гвардії, переважна більшість із них сформувала 12-й батальйон територіальної оборони Києва, 1-й міліцейський батальйон “Київ”. Інша частина людей, переважно з Західної України, які мали будівельні навички, пішли працювати в холдингову компанію “Київміськбуд”. Ще одна частина займалася відбудовою Київміськради, яка на момент мого приходу на посаду була в жахливому стані.

Згодом я побачив, як у ЗМІ показували 3-й невідремонтований поверх приміщення КМДА, і про це говорилося так, ніби подібна картина залишається по всій будівлі. Це була неправда. За час мого перебування на посаді голови КМДА ми встигли відремонтувати майже всі поверхи, окрім 3-го та депутатської зали на 4-му поверсі, де потрібно було замінювати систему “Рада”. Цього рішення я не міг прийняти, а йшов до того, що обереться нова Київрада, і визначиться з цим питанням.

СіД: Сьогодні в Києві кожного дня мінують по декілька об'єктів, погіршилась криміногенна обстановка. Чому, на Вашу думку, Київ став об'єктом провокацій, адже в решті містах ситуація залишається стабільною?

В.Б.: Я відчуваю відголоски Майдану. Такого в решті міст не було. В Києві Майдан був потужним по суті і пролонгованим в часі. Велика кількість зброї з'явилася саме в ті часи, коли відбувалась стрілянина, і частина з неї залишилася на Майдані після трагічних подій. На момент мого приходу на посаду голови КМДА, скажу відверто, в будівлі Київраді знаходилось до 50 одиниць автоматичної стрілецької зброї та до півтони коктейлів Молотова. Це все було середовищем, яке потім змінилось за складом людей. На Майдані переважно залишились не майданівці, а інші люди.

З перших днів своєї роботи я попросив 2-х колишніх співробітників СБУ перебувати в Київраді без виходу, тобто жити. Дякуючи їм, ми попередили терористичні акти, які планувались на день виборів. Потім це все “розтасувалось”, багато людей поїхали на схід. Натомість залишилась публіка махновського типу, в основному різні отаманчики. Ми приходили, домовлялись, що беремо їх в охорону, платили гроші. Потім приходимо на наступний день, а там інші люди, і з ними треба домовлятись.

Подібна ситуація створює іншу якість Майдану. Тому позавчора там були вибухи, когось поранили і т.д. Майдан збагачений специфічними запахами, яких там раніше ніколи не було.

Були і абсолютно екстремістські угрупування, зокрема “Нарнія” та “Білий молот”. Ми домовлялись, відселяли їх на Труханів острів на турбазу, яку будували до ЄВРО-2012. Але вони наїжджали знову, повертались, недоброчесні люди ними маніпулювали, намагались якісь кадрові рішення проштовхнути з їх допомогою. Деякі так звані майданівці, якими вони насправді не були, вимагали за знесення барикади на Парковій алеї 100 тис. дол.

Окремі ці угрупування фінансувалися з однією метою — дискредитувати київську владу, яку очолював Володимир Бондаренко — конкурент на виборах київського міського голови. Сьогодні їм доводиться домовлятися з так званими майданівцями по-іншому. Тому що, привчивши торгуватися, їм тепер самим доводиться торгуватися.

СіД: Що в цей момент робить міліція, прокуратура?

В.Б.: Нещодавно вперше Віталій Ярема (Генпрокурор України — ред.) — майданівець корінний — заявив, що київська міліція і держадміністрація нічого не роблять для виправлення ситуації. Поки я там був, то воно просунулось трохи. Зараз все це зупинилось. Київська прокуратура порушила справу за бездіяльність міліції в даному питанні. Проте це не бездіяльність - це нездатність будь-що зробити. Адже ті, хто раніше стимулювали певних людей залишитись на Майдані, сьогодні ініціюють їх відселення.

Важливо також, що громадська думка сьогодні змінилась не на користь майданівців. Коли я був головою КМДА, їх громадськість ще підтримувала. Проводились повноцінні віче, там залишалось багато справжніх майданівців і т.д. Тому ми до них поставились толерантно. Так тягнулося до того стану, в якому Майдан опинився сьогодні. Все це діє картинкою для російських та іноземних ЗМІ, демонструючи, що влада в Києві не може навести порядку, що вже говорити про Луганськ чи Донецьк. Сьогодні це діє проти України і проти політики Президента.

““Київводоканал” досі працює на Януковича, а “Київгаз” - на Бойка”

СіД: До влади в Києві прийшла опозиція, однак в місті тривають будівельні скандали. Чому склалась така ситуація?

В.Б.: Ми застосовували політику повернення до міського господарства всього, що ще можна повернути. Зокрема, це стосується Гостинного двору. Нинішня Київрада відмовилась скасовувати своє рішення про відведення землі під реконструкцію Гостинного, однак “вистрелив” наш судовий позов. Саме Апеляційний суд скасував це рішення, а в Київраді сьогодні такий депутатський склад, що вони будуть знову повертати його в руки Януковича або ще когось.

На третій день приходу на посаду голови КМДА мені також вдалось повернути Іподром. Там судовий виконавець вже описував майно. За невиплачений Іподромом кредит в 600 тис. грн вони хотіли забрати 28 гектарів його землі і 3 тис. кв. м приміщень. Також нам вдалося продовжити роботу з повернення Будинку актора, магазинів “Сяйво” та “Знання”. Започаткували роботу з повернення стадіону “Старт”.

СіД: Сьогодні половина киян не мають гарячої води в домівках. З чим пов'язана подібна ситуація?

В.Б.: Третина водопроводу Києва — це не труби, а мінеральні утворення у формі труби. Вода з них доходить погана. Будь-які системи очищення на водозаборах не мають змісту, адже потім вода йде по тим же зношеним трубам. Тому мене здивувало прийняте недавно рішення про закупівлю високотехнологічного обладнання для очищення води. Це абсолютно безглуздо або свідомо корупційна схема.

Моя політика полягала в тому, щоб замінювати старі труби. Якщо сталася аварія, то замінюємо трубу від задвижки до задвижки. Зараз проходять такі роботи на Подолі. Після ремонту труби можна вже закривати дорогу. На момент мого завершення роботи було замінено вже 56 км таких труб.

Що стосується гарячої води, то там потрібно встановлювати попередньо вкриті керамікою теплоізольовані труби. На сьогодні в місті таких труб лише 8,5%, решту потрібно було замінювати. Подачею тепла та гарячої води в місті опікується “Київенерго”, яке підконтрольне Рінату Ахметову. Їм практично в безконтрольне користування передано величезні мережі енергетичного господарства міста. Крім того, на страховій діяльності “Київенерго” здійснюється величезне “відмивання” грошей. Обсяг страхової суми перевищує будь-які встановлені законодавством межі. Страхували на мільярд, а страхових випадків в результаті трапилося лише на 80 мільйонів. Все це потрібно припиняти.

“Київводоканал” досі працює на Януковича, а “Київгаз” - на Бойка (Юрій Бойко -віце-прем'єр-міністр в уряді М.Азарова  ред.). Приблизно третина мереж Києва належить нікому. Якщо трапляється аварія в цьому місці, то вони здійснювали ремонт за подвійну плату.

Корупція виникає там, де у людини є потреба щось зробити, а у влади є можливість їй це дати чи ні”

СіД: В Києві часто відбуваються корупційні скандали. З чим це пов'язано?

В.Б.: Корупція проявлялась навіть у тих галузях, де її очікуєш менше за все. Так, керівник департаменту культури КМДА Світлана Зоріна сховалася від мене, оскільки я був невдоволений певними моментами в їх роботі. Наприклад, розігрується тендер на проведення концерту з 8 номерів. Виграє його чомусь постійно одна й та ж фірма, яка отримує за цей концерт 1 млн грн. Я це заблокував 3 рази. Світлана захворіла. Виявилось, що хворіла вона в Дубаї. Запросили сюди, але вона не з'явилася, а лягла на лікарняний. Дочекалась мого звільнення, і з великою радістю заявила, що прийшли люди, які її вже точно не чіпатимуть.

Якова Яковича Дехтяра, який очолював підрозділ по охороні пам'ятників культури, нинішня київська влада звільнила з посади одним з перших. Так, до влади в Києві прийшли забудовники - “КАН Девелопмент” та інші, які хочуть тут домінувати. Тому Дехтяр, який не погоджується зі знесенням старих споруд — їм “кістка в горлі”. Нам не вдалось зламати корупцію в сфері реклами. На момент мого звільнення йшли обшуки в деяких представників цього бізнесу, були порушені кримінальні справи. Також не вдалося змінити хід справ в архітектурному управлінні.

Великі розтрати грошей відбувались в ході ямкового ремонту. Мені вдалось залучити до цієї роботи фахівця Жукова Володимира (гендиректор "Київавтодору" - ред.). Він відрізнявся принциповістю. Сьогодні відбувається тендер на заміну дорожнього покриття на 8 вулицях, де вже повністю замінені труби.

Корупція виникає там, де у людини є потреба щось вирішити, а у влади є можливість надати цю послугу чи ні.

Спілкувалася Ілона Македон, “Слово і Діло”

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: