Шпигував для ФСБ: суд виніс вирок російському агенту з Миколаєва

Російського агента, який збирав для ворога розвідувальні дані про Сили оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років в'язниці.

Про це повідомила пресслужба СБУ у Telegram у п'ятницю, 19 квітня.

За даними слідства, шпигун намагався встановити точні координати базування військовослужбовців, які боронять Миколаїв. Зокрема, його цікавили геолокації укріпрайонів, а також вогневі позиції підрозділів.

Інформація ворогові була потрібна для підготовки прицільних атак дронами.

Зрадника було затримано ще в лютому 2023 року, коли він намагався передати окупантам розвіддані про дислокацію оборонних об'єктів. Затриманим виявився мешканець селища Врадіївка.

«Встановлено, що зловмисник комунікував з фсб через її «зв’язкового» з тимчасово окупованої частини території на сході України. Для виконання ворожих завдань агент на власному авто об’їжджав місцевість та приховано фіксував «потрібні» об’єкти на камеру телефону», – розповіли у СБУ.

На підставі зібраних доказів суд визнав шпигуна винним за трьома статтями ККУ: ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), ⁠ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України), ⁠⁠чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Суд призначив йому покарання у вигляді 15 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала агентку рф, яка коригувала удари ворога по Харківщині. Також було затримано шпигунів, які готували удари по Київській телевежі та ТЕЦ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО