Єменські хусити атакували кораблі трьох країн

У неділю, 7 квітня, єменські хусити, які підтримуються Іраном, завдали ударів ракетами та безпілотниками по кораблях США, Великої Британії та Ізраїлю.

Про це пише Reuters.

Хусити заявили, що протягом останніх 72 годин вони атакували кілька американських фрегатів та британський корабель у Червоному морі, а в Аравійському морі та Індійському океані – два ізраїльські судна, що прямували до портів Ізраїлю.

Про це сказав речник угруповання Ях'я Сарі у телеефірі, однак подробиць нападу не озвучив.

Зазначається, що Велика Британія і США теж завдають ударів у відповідь проти хуситів. Так, за інформацією Центрального командування США (CENTCOM), американські війська знищили мобільний зенітно-ракетний комплекс у контрольованому хуситами районі Ємену в суботу та БПЛА над Червоним морем.

Крім того, яка сказано у заяві, коаліційний корабель знищив одну протикорабельну ракету. Про поранених та ушкодження не повідомляється.

Раніше британська охоронна компанія Ambrey повідомила, що в неділю в Аденській затоці було атаковано судно, однак інших подробиць не надала.

Також, за інформацією агентства морських торгових операцій Великої Британії (UKMTO), в неділю ракета впала біля судна в Аденській затоці, але в результаті інциденту судно ушкоджень не зазнало, екіпаж не постраждав.

«Внаслідок атак єменських хуситів порушене глобальне судноплавство через Суецький канал. Компанії мусять змінювати маршрути на довші і дорожчі навколо південної Африки», – зазначає Reuters.

Нагадаємо, єменське угруповання хуситів атакує кораблі в Червоному морі з листопада 2023 року. Вони заявляють, що їхні напади є спробою зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у Секторі Гази, стверджуючи, що атакують тільки судна, «пов'язані з Ізраїлем».

Вночі 12 січня США та Велика Британія завдали масований авіаудар по об'єктах хуситів у Ємені.

2 березня через атаки підтримуваних Іраном єменських хуситів у Червоному морі затонув перший корабель.

При цьому хусити пообіцяли росії і Китаю не атакувати їхні кораблі в Червоному морі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО