Бербок закликала європейців розраховувати на власні сили у безпекових питаннях

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок напередодні 60-ї Мюнхенської конференції з безпеки, яка відбудеться 16-18 лютого, заявила, що європейцям слід більше дбати про власну безпеку, не покладаючись на США.

Про це пише Укрінформ.

«Загарбницька війна росії триває вже два роки. Очевидно, що ми переживаємо одразу кілька переломних моментів. У найближчі кілька років йтиметься не лише про військову підтримку Україну, а й про те, щоб європейці могли ефективніше захистити себе», – заявила вона.

Бербок також зазначила, що європейцям необхідно побудувати союз безпеки та оборони, який зміцнить європейську опору НАТО – відповідно до економічного розміру континенту та незалежно від того, хто керує в США.

«Для цього національні військові можливості країн-членів ЄС повинні бути дійсно сумісними один з одним, а також має існувати спільні стратегічні закупівлі, розвиток і промислова співпраця, в які кожен застосовує свої власні національні переваги», – сказала міністерка.

Дипломатка також підкреслила, що внески в оборону надалі потрібно лише збільшувати, а інвестиції в генераційний проєкт ЄС безпеки та оборони не можуть залежати від однорічних бюджетів і боргового гальма.

Нагадаємо, експрезидент США Дональд Трамп заявив про те, що США не захищатимуть союзників у разі нападу росії. На думку ЗМІ, це є недвозначним сигналом для європейців – вони мають почати готуватися до захисту безпеки свого континенту без участі Штатів.

Також повідомлялося, що п'ять лідерів ЄС закликали посилити військову підтримку України, оскільки від цього залежить майбутнє Європи.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО