Європарламент заявив, що уряд Угорщини підриває цінності ЄС – резолюція

Європейський парламент засудив навмисні, постійні та систематичні зусилля угорського уряду щодо підриву основних цінностей ЄС.

Про це йдеться у резолюції ухваленій 345 голосами «за». «Проти» голосували 104 депутати, утрималися – 29.

Європарламент закликав Європейську Раду визначити, чи зробила Угорщина «серйозні та постійні порушення цінностей ЄС» відповідно до процедури статті 7. Депутати також засудили вето прем’єр-міністра Віктора Орбана на перегляд бюджету блоку, включаючи виділення фінансування Україні.

Парламент шкодує про рішення Єврокомісії розморозити 10 млрд євро для Угорщини у грудні – це не було належним чином обґрунтовано, адже після останніх реформ Угорщина все одно не відповідає стандартам незалежності судової влади. Можливо, законність рішення буде оскаржена в суді, юридичному комітету доручили проаналізувати ситуацію.

Більше того, у Європарламенті не впевнені, що уряд Угорщини зможе виконати свої обов'язки у другій половині року, маючи на увазі головування у Раді ЄС. «Якщо посада президента Європейської ради виявиться вакантною, ці обов'язки перейдуть до прем'єр-міністра Угорщини під час шестимісячного головування країни у Раді. Депутати Європарламенту просять Раду знайти правильні рішення для пом'якшення цих ризиків і закликають до реформування процесу ухвалення рішень Ради, щоб покласти край зловживанням правом вето та шантажу», – йдеться у резолюції.

Нагадаємо, чинний президент Європейської ради Шарль Мішель збирається взяти участь у виборах до Європарламенту і тому вже влітку може піти у відставку.

У такому разі є ризик, що Єврораду очолить Віктор Орбан. Втім, Мішель запевнив, що ЄС має достатньо інструментів, щоб цьому запобігти.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО