Шмигаль озвучив очікування від лютневого саміту ЄС

Україна розраховує на позитивне рішення щодо виділення ЄС підтримки Україні у розмірі 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у четвер, 18 січня.

«1 лютого відбудеться саміт Європейської ради. Україна розраховує, що там буде ухвалене позитивне рішення про виділення фінансової підтримки Україні в розмірі 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility», – написав Шмигаль у Telegram.

За його словами, найближчими тижнями також планується зустріч із прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо, щоб обговорити всі нагальні питання та зняти можливі перешкоди на шляху до реалізації Ukraine Facility.

Прем'єр зазначив, що ця програма передбачає не лише виділення коштів, а й системну трансформацію України на шляху до ЄС.

«Наш уряд сформував драфт плану та бачення цього процесу. Від Європейської комісії отримали коментарі, які вже опрацьовуємо», – сказав голова уряду.

Нагадаємо, ЄС поки що не може виділити Україні пакет на 50 млрд євро через позицію Угорщини. Новий спеціальний саміт для обговорення цього питання відбудеться 1 лютого.

Президент Володимир Зеленський днями прокоментував затримку грошей для України. Він упевнений, що союзники найближчим часом нададуть Києву нові пакети фінансової та військової допомоги.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО