Законопроєкт про мобілізацію: в антикорупційному комітеті пояснили, які зміни пропонують внести

Комітет Верховної ради з питань антикорупційної політики вважає, що резонансний законопроєкт №10378про мобілізацію необхідно вдосконалити.

Про це заявила голова комітету, народна депутатка Анастасія Радіна у своєму Facebook-акаунті.

Вона підтвердила, що парламентарі виявили низку проблемних норм, які можуть призвести до корупційних ризиків.

«Рішення Комітету не означає, що члени Комітету виступають проти вдосконалення процедури мобілізації. Навпаки. Мобілізація має бути справедливою, передбачуваною – і без корупційних дірок», – написала Радіна.

Депутат зазначила, що комітет пропонує вдосконалити як мінімум три моменти, подані у законопроєкті:

  • відмовитися від покладання на органи місцевого самоврядування обов'язку «забезпечити прибуття» військовозобов'язаних у військкомат, оскільки «обов'язок забезпечити прибуття без уточнення способу, в який це має відбуватися, може породжувати свавілля»;
  • чітко визначити, у які терміни та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов'язаних до реєстру боржників;
  • прибрати право районних (міських) комісій з питань направлення для проходження військової служби, а також комісій вищого рівня на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу не за мобілізацією.

«Питань, які потребують ретельного доопрацювання, у законопроєкті значно більше. У першу чергу – щодо подолання корупції у ВЛК та МСЕК. Допрацювати потрібно і процедури підтвердження інших обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації. Детальний висновок антикорупційної експертизи до законопроєкту щодо мобілізації буде оприлюднений на сайті ВРУ», – резюмувала Радіна.

Нагадаємо, профільний комітет Ради почав розглядати законопроєкт про мобілізацію у четвер, 6 січня. На думку заступника голови комітету з нацбезпеки та оборони Єгора Чернєва, є три варіанти подальшої долі законопроєкту.

У Раді також пообіцяли, що у нинішньому вигляді законопроєкт про мобілізацію на голосування не виноситимуть, а підготують компромісну версію документа.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО