Лубінець висловив сподівання, що Україна найближчими тижнями зможе провести новий обмін полоненими

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець висловив сподівання, що найближчими тижнями Україна знову зможе провести обмін військовополоненими.

Про це омбудсман заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Згідно зі словами Лубінця, Україна сподівається повернути всіх військовополонених, але розуміє, що країна-агресор може зірвати процес обміну.

«Я сподіваюсь, що в цьому році цей процес обміну покаже системність. Я сподіваюсь, що протягом найближчих тижнів ми знову зможемо порадувати героїв поверненням додому. Але не забуваємо, з ким ми воюємо, вони підступно ведуть перемовини – ніхто не знає, коли вони знову зможуть обірвати цей процес повернення. Але те, що залежить від України, ми робимо абсолютно все можливе», – сказав він.

При цьому, обмудсман зазначив, що обміну в середу, 3 січня, передував складний процес.

«Він був ускладнений тим, що російська федерація, на мою думку, зайняла позицію не проводити обмін військовополонених, заблокувати процес повернення і цивільних заручників задля того, щоб максимально пробувати підірвати ситуацію в Україні зсередини», – заявив Лубінець.

Як зазначається, Україна намагалася залучити нових партнерів для розблокування процесу повернення військовополонених.

«Сьогодні нам це вдалося. Були долучені ОАЕ. З Москальковою я постійно порушував питання розблокування. Вона також вплинула на те, щоб відбулося повернення наших героїв», – додав він.

Омбудсман також розповів, що українські захисники і захисниці, яких вдалося повернути сьогодні, перебували в російському полоні від 6 місяців до 1,5 року.

Нагадаємо, вчора Україні вдалося звільнити з російського полону 230 військовослужбовців та цивільних.

Як відомо, процес повернення військовополонених був заблокований російською стороною із серпня. При цьому президент Володимир Зеленський заявляв, що обміни полоненими з рф продовжуються часто непублічно і іноді прямо на полі бою.

На інфографіці «Слово і діло» – динаміка визволення українських полонених із початку війни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО