Міноборони має інформацію про кількість призовників за кордоном — Умєров

Міністерство оборони має інформацію щодо кількості чоловіків призовного віку, які виїхали з України після початку повномасштабної війни і не повернулися. Зокрема, в Україні вже готують зміни в мобілізації, а законопроєкт можуть зареєструвати у Верховній Раді найближчими днями.

Про це міністр оборони України Рустем Умєров заявив у інтерв’ю виданню «Суспільне».

«Останні півтора місяця ми консолідували всі бази даних. Тобто бачимо, скільки у нас в Україні, скільки за кордоном, перевіряємо це разом з МЗС, тобто у нас є така інформація», – сказав він.

При цьому, керівник відомства прокоментував інформацію щодо пошуку способів повернення чоловіків з-за кордону для виконання свого громадянського обов’язку із захисту держави.

«Якщо ми ухвалимо рішення по категоріях, запрошення надішлемо усім», - наголосив міністр.

Також Умєров підкреслив, що його завдання – зробити все «можливе і неможливе» в правових рамках, щоб долучити до захисту України необхідну кількість людей. Він також висловив думку, що людей, які хочуть служити українській нації, набагато більше, ніж тих, хто хоче уникнути цього.

Згідно з його словами, влада готує «матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації», яка має бути зрозуміла суспільству.

«Головний меседж - як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна», - розповів Умєров.

На його думку, всі ці складові дуже змістовні й потрібні правила гри для всіх.

«Нам як суспільству потрібно зрозуміти, як ми будемо відвойовувати землі. І в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист - ці питання потребують роз’яснення або змін», - сказав Умєров.

Водночас, він озвучив терміни, коли суспільство зможе дізнатися деталі щодо змін у мобілізації.

«Найближчими днями. Ми домовимося з Верховною Радою, коли будемо його (законопроєкт - ред.) реєструвати», - додав міністр.

Нагадаємо, на пресконференції Володимир Зеленський повідомив, що військове командування хоче мобілізувати ще 500 тисяч українців.

Раніше ми повідомляли, що Умєров хоче мобілізувати чоловіків, які живуть за кордоном.

У МВС тим часом шукають «золоту середину» щодо покарання для військовозобов'язаних, які незаконно виїхали з країни.

Також Міноборони розглядає можливість запрошувати у військкомати через електронні сповіщення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО