Україна отримає від Болгарії ПЗРК і зенітні ракети

Комітет із питань оборони парламенту Болгарії на засіданні в четвер, 7 грудня, підтримав надання Україні переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) і зенітних ракет різних типів.

Про це повідомляє БТА.

Рішення підтримали 11 депутатів Комітету з питань оборони на позачерговому засіданні.

Мова йде про те, що Болгарія безоплатно передасть Україні непридатні, застарілі або надлишкові ПЗРК і зенітні ракети різних типів.

Міністерство оборони визначить надлишкову кількість озброєння в ході поточного Стратегічного огляду оборонної політики. Очікується, що список буде готовий у січні або лютому.

Зараз в управлінні логістики Міноборони є список несправного обладнання, але необхідно оцінити, скільки з нього можна віддати. Ракети, про які йдеться, є радянськими С-300 варіанту 5В55Р(К).

Також мають відбутися переговори з урядами країн-членів НАТО щодо розгортання зенітних та протикорабельних ракетних комплексів Альянсу для посилення обороноздатності Болгарії.

Окрім того, пропонується розглянути можливість долучення Болгарії до підготовки українських пілотів F-16, зокрема з використанням болгарського повітряного простору.

Парламент Болгарії на засіданні 22 листопада проголосував за ратифікацію угоди з Україною про постачання ЗСУ партії бронетранспортерів.

4 грудня стало відомо, що президент Болгарії Румен Радєв наклав вето та повернув до парламенту закон про ратифікацію цієї угоди.

Прем'єр-міністр країни Ніколай Денков заявив, що парламент Болгарії зможе подолати вето президента на угоду про постачання Україні партії бронетранспортерів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО