У Європарламенті закликали Зеленського ветувати законопроєкт про е-декларування

Група депутатів Європейського парламенту закликала президента Володимира Зеленського накласти вето на законопроєкт щодо відновлення електронного декларування через те, що реєстр декларацій буде закритим ще рік.

Спільне звернення у Twitter оприлюднив депутат від Німеччини Міхаель Галер.

«Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який відновлює обов'язок подавати електронні декларації про майно для чиновників та народних депутатів. Поправка, згідно з якою ці декларації буде закрито для громадськості ще на рік, також була успішна проголосована. Ми звертаємося до президента Зеленського з проханням повернути законопроєкт №9534 до парламенту з вимогою відкрити реєстр та накласти вето на проєкт закону №9587-д у повному обсязі», – написав Галер.

У заяві, підписаній дев'ятьма європейськими депутатами, висловлюється занепокоєння, що закриття реєстру від громадськості не зміцнить довіру українців та міжнародних партнерів, істотно негативно вплине на роботу антикорупційних органів і позбавить одного з ключових елементів громадського контролю над чиновниками.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що спочатку проконсультується із віцепрем'єркою з питань євроінтеграції перед підписанням законопроєкту про е-декларування.

6 вересня буквально за кілька годин потрібну кількість голосів для розгляду набрала петиція до президента із закликом накласти вето на цей законопроєкт.

З інфографік «Слово і діло» можна дізнатися, як депутати голосували за весь законопроєкт та за поправку про відкриття реєстру декларації. Ми також писали, як голосували нардепи, яких раніше підозрювали у недостовірному декларуванні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО