П'ять країн проситимуть ЄС продовжити заборону на експорт української агропродукції

П'ять країн ЄС – Польща, Болгарія, Угорщина, Словаччина та Румунія – схвалили звернення до Єврокомісії із проханням продовжити заборону на експорт з України окремих видів агропродукції.

Про це повідомив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, його цитує портал Money.pl.

За його словами, уряди вищезгаданих країн хочуть, щоб заборона, яка наразі діє до 15 вересня, була продовжена до кінця цього року.

Водночас у документі зазначено, що Польща, Болгарія, Угорщина, Словаччина та Румунія готові допомогти Україні з транзитом сільгосппродукції.

«Ми готові продовжити транзит. Війна дестабілізувала ринки, особливо у прифронтових країнах. Вона дестабілізувала передусім сільськогосподарський ринок. Але ми розуміємо, що таке війна, і Україна має її виграти», – сказав Телус.

Нагадаємо, на початку травня Єврокомісія ввела заборону на експорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника з України. Документ, який спочатку діяв до 5 червня, мав замінити односторонні рішення щодо заборони на ввезення української агропродукції. На початку червня ЄС продовжив обмежувальні заходи до середини вересня.

Україна, у свою чергу, надіслала Польщі та ЄС ноти протесту через обмеження на імпорт аграрної продукції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО