У Польщі не виключають, що вимагатимуть від росії репарацій за Другу світову війну

Польща, яка бореться за відшкодування Німеччиною збитків за Другу світову війну, може потім вимагати репарацій і від росії.

Про це в інтерв'ю Financial Times сказав представник канцелярії президента Польщі, який відповідає за міжнародну політику, Марчин Пшидач.

«Ми розглядаємо Берлін та Москву як різні цивілізації. З Берліном ми вважаємо, що можемо розпочати діалог, але з путіним – це інша цивілізація. Як тільки буде досягнуто успіху з Німеччиною, наступним кроком може стати початок такої дискусії з іншим гнобителем», – сказав Пшидач, відповідаючи на запитання, чому Польща не вимагає репарацій від рф.

Нагадаємо, восени минулого року Польща офіційно звернулася до Німеччини з вимогою про виплату військових репарацій за завдану шкоду під час Другої світової війни. Як пише FT, у позові зазначено вимогу виплатити 1,3 трлн євро.

У Німеччині відхилили вимогу Польщі. В уряді заявили, що питання про відшкодування збитків було врегульовано ще у 50-х роках із тодішнім комуністичним урядом Польщі. Окрім того, Німеччина також виплатила пряму компенсацію деяким польським жертвам війни.

При цьому прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький говорив, що його країна готова до тривалої судової тяганини з Німеччиною. А на початку року в МЗС заявили, що не визнають відмову Німеччини від переговорів про репарації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО