Польща не визнає відмову Німеччини вести переговори щодо репарацій

Читать на русском
Влада Польщі не визнає відмову Німеччини від переговорів про військові репарації за завдану шкоду під час Другої світової війни й надалі боротиметься за виплату Берліном відшкодувань.

Влада Польщі не визнає відмову Німеччини від переговорів про військові репарації за завдану шкоду під час Другої світової війни й надалі боротиметься за виплату Берліном відшкодувань.

Про це повідомив заступник голови МЗС Польщі Павло Яблонський в ефірі телеканалу Republika та заступник голови МЗС РП Аркадіуш Мулярчик під час пресконференції в середу у Варшаві.

Убивства, напади та етнічні причини: що ставало приводом для війни за останнє століттяЩо ставало приводом для війни у ХХ та ХХІ століттях, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

«Якщо держава, відповідальна за ці злочини, за вбивство майже 6 мільйонів осіб, за знищення всієї країни, за розграбування національного майна та культурних цінностей, не сплативши відшкодувань сьогодні каже, що справа закрита, це свідчить саме про нахабство та цинізм», - наголосив Яблонський.

Він зазначив, що відповідь на польську ноту стане «великою проблемою для німців та дуже серйозною ганьбою на міжнародній арені». За його словами, країна, яка говорить про себе, що дотримується верховенства права та захищає міжнародне право, не може вдавати, що справи не існує.

Водночас, заступник очільника МЗС Польщі Аркадіуш Мулярчик під час пресконференції у середу у Варшаві заявив, що Польща не визнає та повністю відкидає позицію Німеччини щодо відмови виплачувати військові репарації. Отже, Варшава незабаром надішле Берліну письмову відповідь.

Польський дипломат зазначив, що шукатиме підтримки на міжнародній арені. Зокрема, наприкінці січня – на початку лютого він вирушить з візитом до США, де зустрінеться з американськими сенаторами та конгресменами у цій справі. Напередодні Мулярчик також заявив, що Варшава офіційно звертається до керівництва ООН щодо підтримки польської ініціативи виплат Німеччиною військових репарацій.

Крім того, Польща має намір провести інформаційну кампанію серед країн ООН, щоб познайомити їх із підставами звернення Варшави про відшкодування з боку Берліна.

Нагадаємо, 1 вересня 2022 року Польща офіційно звернулася до Німеччини з вимогою про виплату військових репарацій за завдану шкоду під час Другої світової війни.

Уряд Німеччини відхилив заклик Польщі до переговорів щодо репарацій за Другу світову війну, оскільки це питання «закрите».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: