Президент Франції заявив, що Європа повинна зменшити залежність від США

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Європа має зменшити свою залежність від Сполучених Штатів та долара.

Про це він сказав в інтерв'ю Politico.

За словами президента, Європа стикається з великим ризиком потрапити в кризи, які «не є нашими». Макрон вважає, що це завадить їй побудувати свою стратегічну автономію.

Крім того, Макрон стверджує, що Європа збільшила свою залежність від США у сфері озброєнь та енергоносіїв і тепер повинна зосередитись на розвитку європейської оборонної промисловості.

Він також зауважив, що Європі слід зменшити свою залежність від «екстериторіальності американського долара».

Зазначимо, Сі Цзіньпін та Комуністична партія Китаю з ентузіазмом підтримали концепцію стратегічної автономії французького президента. Китайські чиновники постійно посилаються на неї у відносинах з країнами Європи.

Більше того, партійні лідери і теоретики в Пекіні переконані, що Захід занепадає, а Китай піднімається, і що ослаблення трансатлантичних відносин допоможе прискорити цю тенденцію.

«Парадокс полягає в тому, що охоплені панікою, ми вважаємо себе просто послідовниками Америки. Питання, на яке європейці мають відповісти – чи в наших інтересах прискорювати кризу на Тайвані? Ні. Найгірше було б думати, що ми, європейці, маємо стати послідовниками в цьому питанні і брати приклад із американського порядку денного», – також сказав Макрон.

Він підкреслив, що у разі загострення між двома наддержавами Європа «не матиме ні часу, ні ресурсів для фінансування власної стратегічної автономії».

Нагадаємо, Макрон не зміг змінити позицію Сі Цзіньпіна щодо війни в Україні, повідомило видання Politico.

Також повідомлялося, що Макрон закликав Сі Цзіньпіна «розумити» росії і допомогти зупинити війну проти України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО