Макрон сподівається відмовити Сі Цзіньпіна від зближення з путіним – Politico

Читать на русском
Макрон у ході візиту до Китаю сподівається відмовити Сі Цзіньпіна від зближення з путіним і заручитися його підтримкою щодо низки питань, пов'язаних з війною в Україні. Але західні країни скептично ставляться до його намірів.
Reuters

Президент Франції Еммануель Макрон під час поїздки до Китаю 5-7 квітня сподівається відмовити Сі Цзіньпіна від зближення з російським президентом володимиром путіним. Натомість він хоче, щоб Пекін грав посередницьку роль у війні в Україні.

Про це пише Politico.

Поки що неясно, пише видання, які важелі впливу є у Макрона, особливо з огляду на фон поїздки: Європа зазнає негативних наслідків припинення торговельних зв'язків з рф, а геополітична напруженість між Китаєм та США загострюється.

Путін заявив, що мирний план Китаю може стати основою для припинення війниРосійський диктатор прокоментував мирну ініціативу Китаю щодо завершення війни рф проти України.

Очікується, що Макрон проведе кілька годин у розмовах із Сі, і поїздка включає відвідування міста Гуанчжоу, яке має особисту цінність для китайського голова (його батько був губернатором провінції).

«Ви можете перерахувати на пальцях однієї руки кількість світових лідерів, які могли б провести глибоку дискусію з Сі», – сказав радник Єлисейського палацу. Там сподіваються, що Макрон зможе заручитися підтримкою Сі у таких питаннях як припинення російських атак на цивільну інфраструктуру в Україні чи припинення депортації українських дітей.

У Франції очікування прориву помірні, але думка інших західних офіційних осіб похмуріша, зазначають журналісти. У США та інших країнах сумніваються, що поїздка Макрона принесе серйозні результати з огляду на його невдалі спроби відігравати центральну роль у врегулюванні війни в Україні або у питанні ядерної угоди з Іраном.

За словами джерел, у Білому домі мало сподіваються на прорив Макрон: китайський лідер навряд чи виконає його прохання. Помічники Білого дому «з жалем» згадували про невдалі спроби Макрона виступити в якості миротворця більше року тому і очікують того ж цього разу.

Французький лідер перед візитом до Пекіна сказав, що його мета – «спробувати максимально залучити Китай до тиску на росію» на такі теми, як ядерна зброя.

Нагадаємо, про намір відвідати Китай Еммануель Макрон оголосив після публікації Пекіном «мирного плану».

Президент Володимир Зеленський сказав, що Україна поки що не отримувала від Китаю пропозицій виступити посередником для врегулювання війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: