Стефанішина не бачить перешкод для початку переговорів щодо вступу України в ЄС

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина не бачить серйозних перешкод на шляху до початку офіційних переговорів щодо вступу України до Євросоюзу.

Вона сказала про це в інтерв'ю Financial Times.

Стефанішина прогнозує, що переговори розпочнуться цього року, оскільки Україна «дуже швидко» проводить свої політичні реформи.

«Я наполегливо закликаю європейських лідерів та різних офіційних осіб бути дуже обережними щодо, скажімо, негативних повідомлень», — сказала віце-прем'єрка.

На запитання, чи є ризик розчарувати українську громадськість, якщо стане ясно, що країна навряд чи вступить до ЄС до 2026 року, Стефанішина відповіла, що цей процес схожий на «з'їсти слона», який треба робити частинами, а не одразу. «Перша частина слона – початок переговорів про вступ», – сказала вона.

«Український народ на кожному кроці розумітиме, в чому складнощі, але на цьому етапі немає серйозних перешкод для початку переговорів про вступ», — вважає Стефанішина.

Нагадаємо, за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Україна розраховує на старт передвступних переговорів уже в 2023 році.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Україна хоче вступити до Євросоюзу протягом двох років.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО