«Майбутнє України в ЄС»: з'явилася заява за підсумками спільного саміту

Читать на русском
У заяві йдеться про те, що майбутнє України знаходиться в ЄС, але для членства потрібно виконати всі умови.
Фото: Офіс президента України

Європейський союз підтвердив, що майбутнє України та її громадян знаходиться в ЄС. Союз підтверджує підтримку та відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України.

Про це йдеться у заяві за підсумками 24-го саміту Україна-ЄС.

У ЄС ще раз підтвердили, що підтримуватимуть Україні під час війни з росією стільки, скільки потрібно.

Вступ до Євросоюзу: як Україна виконує рекомендаціїЯк Україна виконує сім вимог, необхідних для членства у Європейському Союзі, – на інфографіці.

«Ми підтвердили нашу прихильність до подальшого поглиблення наших відносин, заснованих на спільних цінностях і тісних і привілейованих зв'язках. Угода про асоціацію між Україною та ЄС була і залишається вкрай важливою для полегшення та просування подальшої інтеграції України з ЄС. У ЄС нагадали про рішення Ради Європи визнати європейську перспективу України та надати Україні статусу країни-кандидата. ЄС підтвердив своє зобов’язання підтримувати подальшу європейську інтеграцію України. ЄС ухвалить рішення щодо подальших кроків, коли всі умови, зазначені у висновку Комісії, будуть повністю виконані. Україна наголосила на своїй рішучості виконати необхідні вимоги для якнайшвидшого початку переговорів про приєднання», – йдеться у заяві.

У Євросоюзі наголосили на значних зусиллях, які Україна продемонструвала в останні місяці для виконання умов для членства.

У заяві, зокрема, йдеться:

  • ЄС ніколи не визнає законними будь-які спроби анексії на території України.

  • ЄС продовжуватиме надавати весь спектр гуманітарної допомоги українському народу.

  • Україна та ЄС домовилися продовжувати спільну роботу щодо забезпечення повної відповідальності росії за її злочини, у тому числі шляхом створення належного механізму для злочину агресії.

  • ЄС і надалі посилюватиме санкційний тиск на росію та закликає всі країни приєднатися до введення обмежувальних заходів.

  • Євросоюз засуджує військову підтримку росії з боку влади Ірану та закликає її припинити. Також владу Білорусі закликають припинити допомогу у російській агресії.

  • ЄС підтвердив свою готовність підтримати ініціативу України щодо справедливого миру. Союз підтримує мирний план України із десяти пунктів.

  • ЄС надав Україні військову допомогу у розмірі понад 3,6 млрд євро у рамках Європейського фонду миру та запустив місію для навчання 30 тисяч військових.

  • Євросоюз підтримуватиме Україну в галузі кібербезпеки.

  • Євросоюз фінансово підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно. На даний момент загальна допомога, обіцяна Україні, становить майже 50 млрд євро.

  • ЄС також активізує свою роботу щодо використання заморожених активів росії для підтримки відновлення України та з метою відшкодування збитків.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна має дуже амбітний план стати членом Європейського союзу протягом двох років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: